6 октомври 2014 г.

Ангелите особено предпазват малки деца.

Старецът Паисий за децата,  за техните радости и техните трудности.
- Забелязал съм, отче, че понякога бебетата се усмихват по време на Божестваната Литургия.
- Те не правят това само по време на Божествената Литургия. Бебетата са в постоянна връзка с Бог, защото те нямат тревоги. Какво е казал Христос за малките деца? „техните Ангели на небесата винаги гледат лицето на Моя Отец Небесен.“ (Мат. 18:10).  Те са във връзка с Бог и със своя Ангел-пазител, който е с тях през цялото време. Понякога се усмихват в съня си, а понякога плачат, защото виждат всякакви неща. Понякога виждат своите Ангели и си играят с тях – ангелите ги удрят, дразнят ги, размахват им юмруците и те се смеят. Друг път пък виждат някакво изкушение и плачат.
 - Защо бебетата биват изкушавани?

- Помага им да почувстват нуждата от своята майка. Ако го нямаше този страх, нямаше да има нужда да търсят грижите и прегръдката на майката.  Бог допуска всичко, за да произлезе в крайна сметка добро.
- Помнят ли това, което виждат като бебета, когато пораснат?
- Не, забравят. Ако малко дете си спомня пътите, в които е виждало своя Ангел-пазител, може да се възгордее. Затова и, когато порастне забравя. Бог е мъдър в Своите дела.
- Тези неща след св. Кръщение ли ги виждат?
- Разбира се, че след него.
- Отче, правилно ли е за некръстено дете да отдава почит на св. мощи.
- Защо да не е? И те могат да бъдат благословени от светите мощи. Видях едно детенце днес, беше като малък ангел. Питам го: „Къде са ти крилата?“, а то не знаеше какво да отговори! В моя скит, когато дойде пролетта и дърветата разцъфтят, слагам бонбони на зелените дъбове  до портата и казвам на малките момчета, които идват: „ Хайде, момчета, откъснете бонбоните от храстите, защото ако завали ще се стопят и развалят.“ Някои от тях, които са по интелигентни, знаят, че аз съм ги сложил там и се смеят. Другите обаче наистина вярват, че са пораснали там, а трети трябва да помислят малко. Малките деца имат нужда от слънце.
- Много ли бонбони слагате, отче?
- Да, разбира се. Какво мога да направя? Не давам хубави бонбони на големи, на тях им давам локум. Когато хората ми носят хубави сладки неща, аз ги запазвам за децата в училището (Атониадата).  „Виж, миналата нощ посях бонбони и шоколади и днес те се показаха.  Виждаш ли? Времето беше добро, почвата бе добре обърната, защото ти я обърна добре, и те просто се показаха ей така. Виж каква цветна градина ще направя за теб. Никога няма да има нужда да купуваме бонбони и шоколади за децата. Защо да не ги произвеждаме сами?“ (Старецът Паисий бе посял бонбони и шоколади в прясно изкопаната земя и беше сложил лилави цветове отгоре им, за да изглежда все едно, че цъфтят.)
- Отче, някои пилигрими видяха шоколадите, които посадихте в градината, понеже хартията се показваше над почвата и не знаеха какво да си мислят.  Казваха: „Някое дете трябва да ги е сложило“.
- Защо не им каза, че ги е сложило едно голямо дете?
- Отче, защо Бог дава на хората Ангел-хранител, когато може Сам да ни защитава?
- Това е специална грижа от страна на Бог. Ангелът е Божието провидение, И ние сме Му задължени заради това. Ангелите особено предпазват малки деца. И няма да повярват как става това! Веднъж две деца си играеха на улицата. Едното се прицели в другото да го удари с камък по главата. Другото не забеляза. В последния момент, явно неговият ангел привлече вниманието му върху нещо друго, то се наведе и камъкът го отмина.А друг път една майка излезе в полето с бебето си. Тя го накърми, остави го в люлката му и отиде да работи. След малко се върна да го нагледа и какво да види? Детето държеше змия и я гледаше право в нея! Когато го е кърмила, малко от млякото е останало на устните му, змията отишла да го оближле и бебето я хванало. Бог се грижи за децата.
- Отче, в такъв случай защо толкова много деца страдат от болести?

- Бог знае какво е най-добре за всеки от един от нас и му го дава както е нужно. Не дава на хората неща, които няма да им принесат полза. Той вижда, че е по-добре за нас да имаме някакъв дефект, недъг, отколкото да ни предпазва от такъв.

Превод от Английски: Божин Дончев
Източник: http://myocn.net/
Снимка: http://www.pravoslavie.ru/foto/
Блогът се поддържа от православни младежи обучаващи се в Софийската Духовна Семинария "Св. Йоан Рилски" и Богословския Факултет към Софийския университет "Св. Климент Охридски". Той е създаден, за да може светлото спасително Слово на Христа Бога и Боговдъхновеното учение на Св. Православна Църква да достигнат до повече хора. Надяваме се да ни извините ако случайно сме допуснали някаква грешка, при написване на текстове или нещо друго. Имаме и канал в Youtube, където може да чуете аудио записи на проповеди и слова на Св. Отци. Разбира се и за тях се извиняваме понеже записите не са професионални.