20 януари 2015 г.

Православни мисионери ще ходят в Мексико през 2015-та

На 20-27 юни, 2015 г., Православната църква в Америка, в партньорство с Православният Християнски мисионерски център намиращ се във Флорида, ще проведе мисия за обучаване на жителите на Сан Естебан и Писафлорес, намиращи се в Мексико.
„Писафлорес и Сан Естебан са две села, намиращи се 9 часа северозападно от Мексико сити, обитавани от местни ацтеки които са също и Православни християни“, заявява Протойерей Тед Писарчук. „И в двете селца, къщите са построени от прости бетонови блокчета, повечето покриви са ръждясали, а хората дори нямат чиста течаща вода или вътрешни тоалетни. Конете и магаретата са основните начини на транспорт. Хората пък се обличат просто, пазейки местните традиции.“

„Мексиканската църква много прилича на Алясканската църква“, допълва отец Тед. „Приликата им е в това че членовете и на двете са в голяма част аборигени. Аборигените разговарят предимно на националния език и местни диалекти. Аборигените в Аляска както и в Мексико също така имат голяма липса от духовенство по сродни причини. Дори да има огромно разстояние което разделя Аляска от Мексико, приликите все пак са впечатляващи“.

Мисионерите назначени да се занимават с тази мисия ще летят до Мексико сити, където ще бъдат приети от духовници и миряни от катедралата Възнесение Господне’’, след което ще участват на ориентировъчна сесия. В неделя, след Светата литургия, екипът ще отпътува за Писафлорес. 

Превод от Английски: Георги Германов
Източник: http://orthodoxmag.com/
Блогът се поддържа от православни младежи обучаващи се в Софийската Духовна Семинария "Св. Йоан Рилски" и Богословския Факултет към Софийския университет "Св. Климент Охридски". Той е създаден, за да може светлото спасително Слово на Христа Бога и Боговдъхновеното учение на Св. Православна Църква да достигнат до повече хора. Надяваме се да ни извините ако случайно сме допуснали някаква грешка, при написване на текстове или нещо друго. Имаме и канал в Youtube, където може да чуете аудио записи на проповеди и слова на Св. Отци. Разбира се и за тях се извиняваме понеже записите не са професионални.