23 януари 2016 г.

Православни и католически епископи на САЩ ще проведат съвместна акция против абортите

Йерарсите на Асамблеята на каноничните православни епископи на САЩ и прелатите на Конференцията на католическите епископи на САЩ ще проведат съвместна акция против абортите под наслова „Поход за живота”. Акцията ще се състои на Националната алея във Вашингтон, съобщава Правмир. ру, цитирайки РИА Новости.
 Ние напомняме на света за нашето общо учение – че животът започва в най-ранните моменти от ембрионалното развитие и че животът на всички етапи от своето развитие. Осъждаме прекъсването на живота като отговор на нежеланата бременност или като метод за преодоляване на социално-икономическите проблеми” – се казва в съвместното изявление. Йерарсите осъждат гледната точка, според която абортът се представя като „единствен избор за бременните жени, изпитващи трудности”.
Такъв поход за пръв път се е състоял през 1974 г., след легализирането на абортите в САЩ. Тема на акцията тази година е „За живота и за жената”. Тя изтъква, че абортът е не само убийство на зараждащия се живот, но и незарастваща рана за жената, извършила аборт. Борбата против абортите не е насочена против жените, напомнят участниците в похода. 

Превод от руски: Татяна Филева
Блогът се поддържа от православни младежи обучаващи се в Софийската Духовна Семинария "Св. Йоан Рилски" и Богословския Факултет към Софийския университет "Св. Климент Охридски". Той е създаден, за да може светлото спасително Слово на Христа Бога и Боговдъхновеното учение на Св. Православна Църква да достигнат до повече хора. Надяваме се да ни извините ако случайно сме допуснали някаква грешка, при написване на текстове или нещо друго. Имаме и канал в Youtube, където може да чуете аудио записи на проповеди и слова на Св. Отци. Разбира се и за тях се извиняваме понеже записите не са професионални.