21 април 2015 г.

Патриарх Илия ІІ: Ние се молим всеки ден, но забравяме да благодарим на Господа

В Грузия ще бъде установен Ден на благодарността към Бога. За такъв ден Патриарх Илия ІІ е решил да бъде определен денят на Пасха. Светейшият благословил народа на Велика Събота да извършва двадесеткилометрово шествие пеша: „Аз искам, искам благодарствените молитви и пасхалната литургия да извършим в Светицховели, в Мцхета. Шествието ще започне в събота, желателно е народът да стигне пеша от Тбилиси в Мцхета. Ние ще благодарим на Господа и пак там хората ще могат да отговеят след Великия пост”, каза Патриархът в своята неделна проповед.

„В името на Отца и Сина, и Светия Дух. С нас е Бог. Човек постоянно търси чудо. Ние всяка минута го виждаме, но не чувстваме, че това е чудо. Приемаме го за обикновено явление. Най-голямото чудо е самият човек. Днес искам да поговоря с вас за това каква е тя, човешката природа.
На първо място ние знаем, че природата на човека е създадена по Божи образ и подобие. Човек сам трябва да достигне Божието подобие със своето поведение, с духовна работа над себе си. Главното е да чувства какъв е той: човек трябва да чувства, че той е Божи образ. Трябва да почувства и да намери своето предназначение, своите задължения, своето място.
Всеки човек е велико творение на Господа. Всеки човек е велико чудо. Ето, това величие, тази слава ние трябва да видим в себе си.
Спомням си времето, когато бях студент. имахме много духовен, много опитен духовник, професор, протойерей Йоан Козлов. Аз и днес помня неговата проповед: по време на разходка един астроном казва на друг: „Аз цял живот изучавам планетите, космоса, но никога не съм видял Бога”. А другият му отговаря: „А ти погледни в сърцето си и там ще Го видиш”.
Ние забравяме, че трябва да поглеждаме в сърцето. Трябва да гледаме с духовните си очи, тогава несъмнено ще видим Бога. И ако видим Бога, тогава у човека при всички случаи ще се появи чувство на благодарност. Ние се молим всеки ден, но забравяме, че трябва да благодарим на Господа.
Вие помните как десетте прокажени посрещнали Спасителя и отдалеч започнали да викат и да Го молят да ги изцели. Господ ги изцелил и заповядал да се покажат на свещениците. Защо на свещениците? В Израил имало такъв закон: когато човек се изцелявал от проказа, той трябвало да се покаже на свещеника, за да засвидетелства свещеникът изцелението, иначе не можел да пребивава сред хората... Когато прокажените отишли при свещениците и по пътя видели, че са изцелени, само един се върнал при Спасителя и паднал на колене пред Него с чувство на благодарност и Му благодарил. Тогава Господ го попитал: „А къде са деветте?” Те не намерили в себе си сили да се върнат и да благодарят на Господа.
Ние забравяме за това, а трябва да го помним. Аз взех такова решение: всяка година в деня на Пасха ние трябва да благодарим на Господа за Неговите велики милости. От тази година на Пасха ежегодно ще се отслужва благодарствен молебен и ще се извършват молитви.
Във връзка с това в тази първа година искам да отслужим благодарствена молитва и пасхална литургия в Светицховели, в Мцхета. Шествието започва в събота, желателно е народът да стигне пеша от Тбилиси в Мцхета. Ще бъдат заклани голям бик и седем овце. Ние ще благодарим на Господа и пак там хората ще могат да отговеят след Великия пост. В неделя, в 6 часа, ще бъде отслужен благодарствен молебен. И целият народ заедно с духовенството ще тръгне по улиците и ще ръси улиците със светена вода.
Всяка година денят на Пасха ще бъде ден на благодарение на Господа. Това ще бъде благодарността от грузинците. Щастлив е този човек и този народ, който благодари на Господа. Тогава той получава благодат от Бога.
Ето, погледнете, самата дума „благодаря”, „благодарност”, е свързана с благодатта. Грузия ще получи голяма благодат в деня на празнуването на Възкресение. Бъдете благословени и се радвайте”.

Превод: Татяна Филева
Източник: www.pravoslavie.ru.
Блогът се поддържа от православни младежи обучаващи се в Софийската Духовна Семинария "Св. Йоан Рилски" и Богословския Факултет към Софийския университет "Св. Климент Охридски". Той е създаден, за да може светлото спасително Слово на Христа Бога и Боговдъхновеното учение на Св. Православна Църква да достигнат до повече хора. Надяваме се да ни извините ако случайно сме допуснали някаква грешка, при написване на текстове или нещо друго. Имаме и канал в Youtube, където може да чуете аудио записи на проповеди и слова на Св. Отци. Разбира се и за тях се извиняваме понеже записите не са професионални.