1 февруари 2015 г.

Архив на списание "Светодавец"

Брой VII, Септември 2015 г.

Септемврийският брой на списание „Светодавец“ излиза с известно закъснение и основната вина за това е на главния редактор на броя, т. е. моя. Лятото ми се стори твърде кратко, есента е тук и е време да се захващаме за работа. Какво по-добро от начало на работния сезон от новия брой на нашето списание…
Този месец страниците на списанието са посветени главно на науката и религията. За повечето хора християнството и науката не могат да вървят ръка за ръка, но ще цитирам думите на И.М. Андреев: „Истинската религия, както и истинската наука, определящи границите на обхвата на своята компетентност, никога не може да влязат в конфликт.“ Във връзка с тази тема ще прочетете есето на Войден Божков с гръмкото название „Да бъдеш или да не бъдеш…?!“, също така и статията на Олег Каменщик - „Време“. Това е първата статия на Олег за списанието и се надяваме, че ще продължим да се радваме на научния му поглед.
В рубриката за любопитни факти решихме да Ви запознаем с някои от основните затруднения пред науката в досега ѝ с християнството.
За жителите на столицата може би ще бъде интересно да научат повече за един от централните паметници в гр. София – този на св. патриарх Евтимий - от текста на Ангел Карадаков.
В раздела за изкуство ще може да прочетете в какво се превръщат основополагащите достижения на християнското изкуство, когато се прилагат без тяхната основа – Вяра, Надежда и Любов.
Подготвили сме и анонс към три изложби на български автори. Една от тях е на младия пловдивски скулптор Николай Шекеров, с артистичен псевдоним Калоники… но повече в септемврийския брой на сп. „Светодавец”.
За да прочетете списанието натиснете върху снимката или натиснете тук.                                        
От редактора: Николина Александрова



Брой  VI, Юли 2015 г.

Месец юли бе белязан с интересни и вълнуващи събития, не само в Църквата ни, но и в държавата, особено след избирането на Мая Манолова за Омбудсман. Един от кориозите, нашумели този месец из православните среди е акцията на Лопушанския манастир „Монах за един ден“... Именно тази акция ни провокира да Ви представим текстове за монашеството и неговото място в съвременния свят, ама истинското монашество, а не онова с атракциите... Ще видите и каква е традицията на св. Литергия от време оно, сиреч от първи и втори век, та до наши дни.
 С този брой стартират някои нови рубрики в списание „Светодавец“. Една от тях е „Православен календар“, в която ще Ви напомняме за предстоящите православни празници, а друга сме нарекли „Културен афиш“, защото като християни трябва да сме в крак с времето и да сме пример, ето защо  ще Ви представяме събития от културния живот, които смятаме, че ще Ви бъдат интересни и бихте посетили. Третата ни нова рубрика е „Библиотека Добротолюбие“, в която ще Ви препоръчваме православна литература, другата нова рубрика е „Духовни полета“, в която ще Ви представим интересни и поучителни истории из житията на св. Отци на Църквата. Надяваме се да Ви бъдат интересни.
В историческата ни рубрика сме подготвили текст за видния български духовник митрополит Иларион Макариополски, тази година отбелязваме 140 г. от кончината му. Ще прочетете и интервю на Николина Александрова със свещеник Николай Георгиев, който е посветил повече от двайсет години в служба  на лишените от свобода. Не на последно място ще научите защо в църквата „Св. 40 мъченици“ в гр. Велико Търново в продължение на години се явява дух на момиче, а разказът за него впечатлява жителите и посетителите  на старата столица. Ще разберете също, кои български светци Захарий Зограф изписва в манастир „Св. Преображение Господне“ до Велико Търново.

Подготвили сме Ви и още интересни новини, факти и неща, които ни жегнаха през този месец. Истина е, че историята се пише от победителите, но още не е ясно кои са те. Макар силните на деня да пишат историята днес, на нас нищо не ни пречи да отразим нашата гледна точка, защото „Светодавец“ - това е нашата визия за света.

За да прочетете списанието натиснете върху снимката или натиснете тук.

Ангел Карадаков, главен редактор на списание "Светодавец"

Брой V, Юни 2015 г.

Скъпи читатели,
Предлагаме Ви брой №  5 на нашето списание. В него можете да прочетете както винаги интересни новини от православния свят,  преводни и авторски статии. Заради нашумелия въпрос  около източните духовни учения   и мястото им в зрелостните изпити тази година, нашият  преводач  Георги Германов е предложил кратък текст за Будда и Иисус Христос.
Надяваме се статиите да Ви бъдат толкова интересни, колкото на нас докато ги подготвяхме. Този брой сме посветили  на жената – жената в Църквата, жената в съвременния свят и нейните дилеми.  В  тази връзка може да прочетете  интервю с монахиня Васса и статията на доц. Клара Тонева „Между Дева Мария и Ева – изборът на съвременната жена“. Монахиня Васса и доц. Клара Тонева - две на пръв поглед различни жени, но и двете посветили живота си на любов и вярност към Бога.     

          Не е осми март, не е Благовещение, не е Неделя на  светите жени Мироносици, тези празници отминаха тази година. Други големи празници посветени на жената  предстоят. Нямаме повод, а просто решихме да посветим този брой на жената и нейната трудна роля в света. Някой  казват, че чрез жената е дошло злото в света. На такива хора вярващите християни възразяват, че чрез нея дойде и спасението на човешкия род. Жените показват силна и истинска вярност и любов, защото по думите на св. ев. Йоан : „В любовта страх няма, но съвършената любов пропъжда страха“ (1Йоан 4:18), ето защо и ние посвещаваме този брой на всяка любяща жена – майка, съпруга, сестра,  приятелка, всяка която с любов и вярност  побеждава страха и се бори за своето място.

За да прочетете брой натиснете върху снимката.
-------------------------------------------------------------------------------------

Брой IV, Април 2015 г. 


Пред Вас стой първият тематичен брой на списание „Светодавец“. Темата, която сме избрахме за броя, може да  Ви се стори нелицеприятна на пръв поглед, защото е свързана с едно твърде трагично събитие, което е оставило дълбок белег в сърцата и душите на хиляди хора, на хиляди българи. Този брой на списанието е посветен на жестокия атентат в храм „Св. Неделя”, случил се преди 90 години. Годишнина ни накара да подготвим този тематичен брой и да  си спомним това зверско събитие, да си припомним,  за да  не забравяме никога.
Подготвили сме много неща, които на вярно ще ви се сторят интересни и любопитни, но когато започнахме да подготвяме посланията на някои от митрополитите, като например посланието на Пловдивския митрополит Максим или статията на архим. Борис (впоследствие Неврокопски митрополит), останахме изненадани колко актуални са думите им и сега. Учудващото е, че за 90 години почти нищо не се е променило. Никакъв напредък, ако прочетем посланието на някои от тези митрополити, без да знаем името му ще сметнем, че това са  думи на някой митрополит от неделната му проповед, напр. Ще дам кратък пример със словото на митрополит Максим, той казва: „Особено Църквата викаше към Правителствата Български да запазят народа, да запазят училищата от покварата, от безбожие, обаче нейният глас малко се слушаше, а понякога хич се не слушаше! Църквата не един път е настоявала, убеждавала и предвиждала сегашните резултат, колкото печални, толкова и гибелни за отечеството ни – Людие не возхотеша разумети!”.
Тази година датата на атентата съвпада със Светли четвъртък, а преди 90 години опита за покушение над държавния елит се случва на Велики четвъртък. Изглежда това съвпадение не  е случайно, може би показва, че от мъката на Страстната седмица и от мъката на смъртта тези загинали хора, майки, бащи, деца... сега се радват и ликуват заедно с ангелите и пеят на Бога радостни химни. Ние вярваме, че това е така.
Няма как в едно малко списание като нашето да поберем всичко писано за атентата, затова и в общи линии се опитахме да очертаем реакциите на Българската Православна Църква, на обществениците, на медиите. Ще прочетете интересно интервю с д-р Венцислав Каравълчев, с който Божин Дончев разговаря за атентата, жертвите, реакциите и поуките.
Ще видите и реакциите на българския печат, веднага след атентата и не на последно място, ще видите снимки от погребението и панихидата на всички загинали, ще видите посланието на Св. Синод, както и посланията на двама митрополити – на Софийския Стефан и на Пловдивския Максим. Ще прочетете и статията на архимандрит Борис, озаглавена „Мъченичество”, писана по повод 40-тият ден от погребението на невинно загиналите.

Някои неща се променят с времето, други обаче остават същите, непроменени, за да може да се помнят и да стоят като „обица на ухото“ на всички бъдещи поколения. Такава „обица“ е именно и атентата в катедралата „Св. Неделя”, атентат който трябва  да  промени историята на България.

За да прочетете брой натиснете снимката. 
-------------------------------------------------------------------------


Брой III, Март 2015 г.


Уважаеми читатели, представяме ви новия трети брой на православното електронно списание "Светодавец". В този брой ще научите интересната история на манастира "Сумела". Ще прочетете интересните писма на канонизирания Александър Шморел, един от създателите на младежкото движение "Бяла роза". Интересната изложба на Стефан Чучурлиев също е представена в мартенския ни брой. Интервютата, които обещахме с проф. Божидар Андонов и Ваня Станчева, по повод проведения в БФ семинар на учителите по "Религия", ще видите дали Св. Синод наистина помага на учителите по "Религия" и какви са трудностите. В рубриката ни за история ви представяме живота на Неврокопския митрополит Иларион, на който тази година се навършват деведесет години от смъртта. Гост лектор на този брой е гл. асистент д-р Иво Янев от Богословския факултет, който ще ни говори за младежите и една от най-кованите болести - СПИН.


Снимка на корицата: Hasan Erdem - http://www.trekearth.com/

За да видите списанието натиснете снимката.
--------------------------------------------------------------------------

Брой II, Февруари 2015 г.


Уважаеми читатели, 
Представяме ви новия брой на месечното, православно онлайн списание "Светодавец". За съжаление нашето списание „Светоглед“ просъществува само в един брой,  тъй като вече е било съществувало подобно вестниче, брошура. Вестник „Светоглед” се издава от Пловдивската духовна семинария „Св. Св. Кирил и Методий” в периода 1932-1942, 1997-1999 и от началото на 2005 до днес с няколко пропуснати години. Поради тази причина бяхме подканени от ръководството на ПДС да сменим заглавието.
Нашият екип няма намерение да влиза в конфронтация, с когото и да е, затова и заглавието на списанието е  променено. Ние обаче оставаме верни на себе си и ще продължим да подготвяме и публикуваме списанието, макар и под друго име. Надяваме се, с Божията помощ, да Ви предлагаме и за напред качествени и интригуващи материали.
В този брой ще прочетете:

- Историята на православния руски "Кожоезерски" манастир
„Филиокве” – Една  католическа доктрина и православната критика  спрямо нея - 2 част
„Бяла роза” или разказ за съпротивата на младите по време на Фашизма - 2 част
- Евтаназията и православния поглед спрямо нея
- Едно вълнуващо интервю с архим. Атанасий Султанов. За Великия пост, подвига и живота ни по време на пост
- В този брой гост лектор ни е проф. Иван Желев, който ще ни разясни за "Властта в църквата като служение" (според Мат. 20:28 и пар.)
- В рубриката ни за култура и изкуство ви разказваме за новооткрито произведение на Св. Ириней Лиониски 
В брой ще прочетете  и вълнуващи новини от Православния свят. 
Приятно четене на списание "Светодавец". Списанието може да видите тук.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------

Брой I, Януари 2015 г.

Уважаеми читатели, приятели и наши съратници в обичта към доброто,
Представяме ви най-новия проект, с който нашият екип се занимава вече няколко месеца, това е списание "Светоглед". То е едно различно по своята същност списание, защото показва визията на младите християни за света. В списанието ще откриете интересни факти, истории и новини. Ще прочетете интервюта със знаменити духовници и богослови, ще откриете сърцераздирателни истории и изобщо ще намерите един верен спътник в свободното си време. Целта на "Светоглед" е да допълни "Добротолюбие" и да доразвие визията ни за света и случващото се около нас. Надяваме се да ви хареса, надяваме се това списание да намери място и на вашия компютър, а за онова, в което сме сгрешили молим за извинение.


Приятно четене на първия брой на списание "Светоглед". Списанието може да видите тук.
В този брой ще прочетете:

- Историята на Православния  гръцки Манастир „Св. Богородица - Утешителка”, Квебек, Канада

- „Филиокве” – Една  католическа доктрина и православната критика  спрямо нея

- Ротондата „Св. Георги” в София и керамичната икона на Св. Теодор

- „Бяла роза” или разказ за съпротивата на младите по време на Фашизма


Блогът се поддържа от православни младежи обучаващи се в Софийската Духовна Семинария "Св. Йоан Рилски" и Богословския Факултет към Софийския университет "Св. Климент Охридски". Той е създаден, за да може светлото спасително Слово на Христа Бога и Боговдъхновеното учение на Св. Православна Църква да достигнат до повече хора. Надяваме се да ни извините ако случайно сме допуснали някаква грешка, при написване на текстове или нещо друго. Имаме и канал в Youtube, където може да чуете аудио записи на проповеди и слова на Св. Отци. Разбира се и за тях се извиняваме понеже записите не са професионални.