15 юли 2012 г.

Обръщение относно въвеждането на предмета "Религия"

Значим документ изготвен от Община Перник и Духовния обществен съвет бе изпратен до Св. Синод. Тези две институции безусловно подкрепят Св. Синод за въвеждането на предмета "Религия" в българското училище. 
Писмото е изпратено във връзка с обсъждането и предстоящото приемане на Закона за предучилищното и училищното образование.
В писмото се казва, че общината има опит от изучаването на предмета като СИП. Според Общината този предмет има неоспорима полза за развитието и възпитанието на децата. Това ще помогне за моралното съзряване и духовно развитие на децата, ще им даде възможност да получат духовни компетенции за ясни нравствени изисквания и непреходните ценности в живота.
В писмото още се твърди, че преподаването на "Религия" в училище ще помогне на децата да се научат да внимават над себе си, над своя вътрешен мисловен свят и над поведението си в обществото, над цялото си отношение към околният свят. 
По-надолу в писмото се дава пример за други европейски държави и за въведения от тях предмет "Религия". Св. Синод благодари на Община Перник и на Духовния обществен съвет за правилната и отговорна позиция.

*Повече можете да прочетете в синодалния сайт - http://bg-patriarshia.bg/news.php?id=80957

Блогът се поддържа от православни младежи обучаващи се в Софийската Духовна Семинария "Св. Йоан Рилски" и Богословския Факултет към Софийския университет "Св. Климент Охридски". Той е създаден, за да може светлото спасително Слово на Христа Бога и Боговдъхновеното учение на Св. Православна Църква да достигнат до повече хора. Надяваме се да ни извините ако случайно сме допуснали някаква грешка, при написване на текстове или нещо друго. Имаме и канал в Youtube, където може да чуете аудио записи на проповеди и слова на Св. Отци. Разбира се и за тях се извиняваме понеже записите не са професионални.