15 юли 2012 г.

Храмов празник в Банкя - фоторепортаж


Днес катедралният храм в град Банкя - Софийска епархия отпразнува своя храмов празник. 
Св. Тайнство Евхаристия оглави Негово Преосвещенство Викарият на Светейшия ни Патриарх, Знеполски епископ Йоан. В тайнството участие взеха Протоиерей Василий Тупозлиев и Ставрофорен свещеноиконом Милко Тупозлиев гости от други храмове бяха иконом Дамян, който е архиерейски наместник на гр. Трън и е председател на храм Св. Св. Кирил и Методий в гр. Костинброд, Протойерей Христо Димитров свещеник от храм Св. Дух, йерей Петър от храм Св. прор. Илия в столицата. За да участва в службата дойде и отец Николай от митрополията ни в Сащ, Канада и Австралия. За благолепието на св. служба помогнаха много и иподяконите. Все пак тяхната помощ е много важна в богослужението.

В края на богослужбата Негово Преосвещенство отправи пастирски благослов от името на Негово Светейшество Патриарх Максим. Църквата св. св. Кирик и Юлита се намира в центъра на гр. Банкя, построена е на мястото на едноименен параклис. Храмът е осветен на 24 юли 1932 от Софийския митрополит Стефан. След благолепната служба бе отслужен и водосвет. Така множеството християни почустваха радостта от този така светъл празник.


Блогът се поддържа от православни младежи обучаващи се в Софийската Духовна Семинария "Св. Йоан Рилски" и Богословския Факултет към Софийския университет "Св. Климент Охридски". Той е създаден, за да може светлото спасително Слово на Христа Бога и Боговдъхновеното учение на Св. Православна Църква да достигнат до повече хора. Надяваме се да ни извините ако случайно сме допуснали някаква грешка, при написване на текстове или нещо друго. Имаме и канал в Youtube, където може да чуете аудио записи на проповеди и слова на Св. Отци. Разбира се и за тях се извиняваме понеже записите не са професионални.