19 август 2013 г.

Духът на Христос и духът на антихриста - Св. Нил Мироточиви

Тогава ще се оживи (т.е. ще се зачене и ще се роди) световното зло в нечистата утроба на девицата на злото, която ще даде плът на антихриста. Тогава, заради беззаконните деяния на света и заради неговата нечистота, от този беззаконен свят ще отстъпи благодатта на Св. Дух, която до този момент го е поддържала, и ще се изпълни мярата на световните беззакония, според казаното. И да не вкуся от техните сласти (Пс. 140:4); тогава ще се въплъти духът на антихриста, действащ сега в света, т.е. ще се роди човекът, който ще бъде преосквернен и ще стане най-съвършеният дяволски съсъд още в утробата на майка си, ще се роди той от девица на злото, от блудна девица, т.е. от зла блудница, макар и по външни признаци да е девственица.
Да, наистина, ще се въплъти злото (т.е. ще се роди антихристът) без всякакво мъжко семе. Наистина, от семе ще се роди, но не от човека посято, а от излято семе ще се въплъти.
Какво е това невеществено семе (антихристово)? Това невеществено семе са злобата, попечителството, загрижеността и придобиването.

Обаче попеченията могат да бъдат различни, не всяко настойничество е гибелно и не всяка липса на покровителство е добра; главна за човека е любов, кротост, справедливост, милосърдието на милостта, което е елеят на човешкото спасение, т.е. елеят на мъдрите девици от евангелската притча. Праведността е състрадание към човека; милостта бива два вида: едната е щедростта, другата - утешението със слово, което облекчава мъката на угнетения. Ако няма възможност да се помогне на нещастния, то поне да го утешат със слово. И за една утешителна дума, с която успокоявате нещастния, ще се удостоите с това, че и ваш ще утеши праведния Съдия със Своите решаващи слова на праведния Съд, когато ще каже: Дойдете ви, благословените от Отца Ми, наследете Царството, приготвено вам от създание мира. Ако пък не утешавате угнетените с утешителни слова, то и сами след това ще чуете от праведния Съдия безутешните слова: ...идете от Мене, проклети, в огън вечний, приготвен от дявола и неговите ангели. Защото милостивата любов освобождава човека от Божия гняв.
Любовта прави човека кротък и смирен по сърце. Враждата пък прави човека необуздан. Любовта винаги търпи и никога не причинява съблазън; злопаметството пък винаги е нетърпеливо, винаги причинява съблазън на сърцето на човека, така че то никога не намира спокойствие.
Злопаметството е печат на антихриста, защото то запечатва сърцето на човека като с антихристов печат.



Из "Св. Нил Мироточиви - ПРОРОЧЕСТВА за последните времена..."
издава - Славянобългарски манастир "Св. Вмчк. Георги Зограф" Света Гора, Атон.
Блогът се поддържа от православни младежи обучаващи се в Софийската Духовна Семинария "Св. Йоан Рилски" и Богословския Факултет към Софийския университет "Св. Климент Охридски". Той е създаден, за да може светлото спасително Слово на Христа Бога и Боговдъхновеното учение на Св. Православна Църква да достигнат до повече хора. Надяваме се да ни извините ако случайно сме допуснали някаква грешка, при написване на текстове или нещо друго. Имаме и канал в Youtube, където може да чуете аудио записи на проповеди и слова на Св. Отци. Разбира се и за тях се извиняваме понеже записите не са професионални.