6 януари 2014 г.

Патриарх Неофит: Избори в Неврокопска епархия на 12 януари ще има...


Изборите за митрополит в Неврокопска Епархия, който са насрочени на 12 януари ще бъдат проведени. Това заяви пред Българската Национална Телевизия Негово Светейшество Българският Патриарх Неофит. Наскоро възникна конфликт между духовенството от епархията. Според едните свещеници изборът за Неврокопски митрополит трябва да бъде отложен, за да бъдат избрани нови църковни избиратели, понеже, според  тези духовници, избирателите избрани при митрополит Натанаил са избрани противоуставно. Според другите, обаче, изборите трябва да бъдат проведени в уречения от Св. Синод срок, защото инак ще се създаде впечатление, че се обслужват нечии интереси. 

Ето и какво каза Негово Светейшество пред екипа на БНТ.

 -Ваше светейшество честит празник, но назрява конфликт в неврокопска епархия, смятате ли, че трябва да има нови избори за епархийски избиратели или да останат старите, свещениците са се разделили на две групи доколкото разбираме?

- Патриарх Неофит: “Изборите са насрочени и вярваме,че ще бъдат успешно проведени”.

Т.е. няма да има нови избори за епархийски избиратели?

- Патриарх Неофит: “Не, не се налага”.

- А тези две групи свещеници, ще ги умиротворите ли по някакав начин?

- Патриарх Неофит: “Има управляващ епархията и се надяваме той добре да се потруди в това отношение”.



  

Източник: БНТ1 - http://bnt.bg

Блогът се поддържа от православни младежи обучаващи се в Софийската Духовна Семинария "Св. Йоан Рилски" и Богословския Факултет към Софийския университет "Св. Климент Охридски". Той е създаден, за да може светлото спасително Слово на Христа Бога и Боговдъхновеното учение на Св. Православна Църква да достигнат до повече хора. Надяваме се да ни извините ако случайно сме допуснали някаква грешка, при написване на текстове или нещо друго. Имаме и канал в Youtube, където може да чуете аудио записи на проповеди и слова на Св. Отци. Разбира се и за тях се извиняваме понеже записите не са професионални.