19 юли 2014 г.

"Богослужебни книги" - нова рубрика на блог "Добротолюбие".

Представяме ви новата ни рубрика - "Богослужебни книги". Чрез нея бихме желали да разпространим в интернет пространството текстовете, които се използват в Православното Богослужение. Текстове, които са малко известни, които обикновения християнин не би могъл да прочете. 
Св. Отци ни съветват да четем църковни, богослужебни и духовни книги редовно, като казват: "Трябва да се чете колкото се може повече, докато има възможност. Това се дава от Господа, а след това се отнема. Четенето пък ще се претворява в дело постепенно, не веднага. И древните не живеели с една книга, а вземали от един старец едно, от друг - друго.

Чистотата на ума се постига с молитва и четене. Ако искаме да очистим ума и душата си от впечатленията на заобикалящия ни свят, трябва да четем Словото Божие, вниквайки в смисъла му. Трябва да четем Словото Божие с молитва и според очистването на сърцето ни ще ни се открива и истината. Следва да се чете Словото Божие по малко, но своевременно, и както храната се претворява в организма, така и то ще подхранва душата ни, превръщайки се в нейни живи клетки. Свойство на Словото Божие е да разделя хората на такива, които го приемат, и на такива, които не го приемат. Четенето съответства на духовната възраст на човека. При упадък на духа е полезно да се чете Псалтира.
Четенето на Евангелието е като огледало, в което виждаме своите грешки."

Именно заради това решихме да разпространим богослужебните текстове, които мнозина и не разбират. Молим предварително да ни извините ако допуснем грешки.

Екипът на блог "Добротолюбие".


Блогът се поддържа от православни младежи обучаващи се в Софийската Духовна Семинария "Св. Йоан Рилски" и Богословския Факултет към Софийския университет "Св. Климент Охридски". Той е създаден, за да може светлото спасително Слово на Христа Бога и Боговдъхновеното учение на Св. Православна Църква да достигнат до повече хора. Надяваме се да ни извините ако случайно сме допуснали някаква грешка, при написване на текстове или нещо друго. Имаме и канал в Youtube, където може да чуете аудио записи на проповеди и слова на Св. Отци. Разбира се и за тях се извиняваме понеже записите не са професионални.