31 декември 2014 г.

Патриарх Неофит: Нека встъпим в новата 2015 г., с твърда надежда на Божията помощ

Възлюбени в Господа чеда на Светата ни Църква,

Застанал на границата на една отиваща си и на друга - настъпваща година, вярващият човек преди всичко въздава благодарност на Този, Когото свети цар и пророк Давид нарича дълготърпелив и многомилостив (Пс. 102:8), на Този, Който със Своята любов и милост обема цялата вселена и насочва пътищата на всеки човек.
За какво трябва да благодарим на Бога? Да благодарим за всичко, защото "чрез Него живеем, и се движим, и съществуваме" (Деян. 17:28). Да благодарим не само за онова, което, както ни се струва, е било добро за нас, но и да скърбите и изпитанията, чрез които Господ ни е напомнял, че живеем временно на земята и трябва непрестанно да се стремим към небесното ни отечество.
Изминалата 2014 г. ще запомним със значими за Българската православна църква събития. Светият Синод прие в състава си нови членове, бяха въздигнати нови епархийски митрополити. Взехме участие в синаксиса на предстоятелите на поместните православни църкви, проведен във Фенер, Истанбул, през месец март, във връзка с подготовката на Велик всеправославен събор. Състоя ссе и мирното ни посещение в Руската православна църква.

Годината, белязана с разделение, противопоставяне и несигурност, не беше лека и спокойна. Мнозина бяха сполетени от скърби, несгоди и страдания.
Но ние вярваме, че Господ е допуснал това, за да ни направи по-човечни, по-добри и по-отзивчиви към болките и скърбите на другите, за да можем по-добре да оценим скъпоценните дарове, с които Бог ни дарява и да се постараем да изпратим своите пътища. Провидението ни е водело по пътя на живота с мъдрост и благост, макар и не винаги да сме осъзнавали това.
Милостивият Бог ни дарува благодат и всичко потребно за нашето земно добруване и за спасението ни. Той благославя нашите трудове и ги увенчава с успехи. Затова Свещеното Писание ни напомня: "Благославяйте Бога, прославяйте Го, признавайте величието Му и изповядвайте пред всички живеещи това, ще Той направи за вас" (Тов. 12:3).
Ние трябва да се молим настъпващото време да бъде за нас време на Божието благословение и помощ в нашия живот. Светата Библия говори за един от най-великите старозаветни праведници - Енох, че бил праведен, понежевинаги ходел пред Бога (Бит. 5:22, 24). Да ходиш пред Бога, значи да усещаш постоянно Неговата близост, да чувстваш Неговата любов, дълготърпение и всеопрощение. Вършим ли някакво дело - да го вършим пред Господа (1Петр. 4:11), да се опираме на Божествения закон, който е по-висш от всякакви човешки закони, да живеем в съответствие с него, преобразявайки своя ум и сърце, да освещаваме живота си с взаимна любов, с грижовно и внимателно отношение един към друг.
Тогава ще се радваме на добруване, защото където е Бог, там има любов, мир, дълготърпение, милосърдие, там се проявяват най-добрите човешки качества. Приели Бога в своя живот, изпълнявайки Неговите заповеди и живеейки по Неговия закон, ние придобиваме дръзновение да започнем с надежда всяка нова година и всяко ново начинание.
Отечески поздравяваме всички верни чада на родната ни света Църква, живеещи в пределите на страната и далеч от нея, и пожелаем да встъпим в новата 2015 година с твърда надежда на Божията помощ и закрила. Тогава предстоящата година ще бъде за нас щастлива и благословена. Благодатта на Господа и Неговата милост да бъдат с нас, с нашата страна и Църква и през настъпващото новолетие. Амин.
Блогът се поддържа от православни младежи обучаващи се в Софийската Духовна Семинария "Св. Йоан Рилски" и Богословския Факултет към Софийския университет "Св. Климент Охридски". Той е създаден, за да може светлото спасително Слово на Христа Бога и Боговдъхновеното учение на Св. Православна Църква да достигнат до повече хора. Надяваме се да ни извините ако случайно сме допуснали някаква грешка, при написване на текстове или нещо друго. Имаме и канал в Youtube, където може да чуете аудио записи на проповеди и слова на Св. Отци. Разбира се и за тях се извиняваме понеже записите не са професионални.