23 февруари 2015 г.

Започнаха първите великопостни богослужения

Започна благодатно време. Дойде времето на поста, молитвата и подвига. Започнаха и първите великопостни богослужения, които събират клир и народ заедно в съборна и достолепна молитва. Богослуженията за Великия пост в Софийска епархия започнаха с прочитането на Великия покаен канон на Св. Андрей Критски. Канонът е разделен на части, първата част бе прочетена от Негово Високопреосвещенство Тивериополския епископ Тихон, патриаршески викарий и председател на ПКСХП „Св. Александър Невски”.

Молитвено участие взе и Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит, който в края благослови и присъстващите богомолци. Песнопенията на Великото повечерие и Великия покаен канон бяха изпълнени от Софийския Свещенически хор с диригент прот. Кирил Попов.
Съборните богослужения ще продължат и в следващите дни. На 24 февруари (вторник) Браницки еп. Григорий, викарий на Софийския митрополит ще отслужи Велико повечерие с покайния канон в  храм "Св. София". На 25 февруари (сряда) Маркианополски еп. Константин ще отслужи същото последование в храм "Св. вмчк Георги Победоносец". На 26 февруари (четвъртък) Главният секретар на Св. Синод, Архим. Герасим ще отслужи Велико повечерие с канона на Св. Андрей Критски в храм "Св. Параскева". На 27 февруари (петък), когато се полага да се отслужи акатист на Божията Майка Негово Светейшество патриарх Неофит ще възглави първата статия от акатиста в  катедралния храм "Св. Неделя".
Във всички софийски храмове се отслужват Преждеосвещени литургии. Великият пост ще продължи до 11 април. На 12-ти с.м. православните християни в целия свят ще посрещнат Светлото Христово Възкресение.

Снимки: Теодор Аврамов 



Блогът се поддържа от православни младежи обучаващи се в Софийската Духовна Семинария "Св. Йоан Рилски" и Богословския Факултет към Софийския университет "Св. Климент Охридски". Той е създаден, за да може светлото спасително Слово на Христа Бога и Боговдъхновеното учение на Св. Православна Църква да достигнат до повече хора. Надяваме се да ни извините ако случайно сме допуснали някаква грешка, при написване на текстове или нещо друго. Имаме и канал в Youtube, където може да чуете аудио записи на проповеди и слова на Св. Отци. Разбира се и за тях се извиняваме понеже записите не са професионални.