12 юни 2015 г.

Заупокойна литургия и панихида за екзарх Йосиф ще се отслужат в храм "Св. Неделя"

Във връзка с тържественото отбелязване на 175-годишнината от рождението и 100-годишнината от блажената кончина на Българския екзарх Йосиф I (05.05.1840-20.06.1915), утре Негово Светейшество Българският патриарх Неофит, архиереи и свещенство ще се съберат в столичната катедрала "Св. Неделя", където е гроба на Екзарх Йосиф. Там ще бъде отслужена Заупокойна св. Литургия, която по традиция се оглавява от най-младшия епископ на БПЦ. Тази година, по решение на Св. Синод Заупокойната св. Литургия ще оглави Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп. Начало 9 ч. 
След това при гроба на приснопаметния Екзарх Йосиф, който се намира в южната колонада на храма, Негово Светейшество патриарх Неофит ще оглави Панихидата в памет първойерарха и ще открие барелеф на екзарх Йосиф.  
От 11.30 ч.  мъжкия катедрален хор с диригент проф. Мирослав Попсавов ще изнесе в храма кратък концерт.                        

Отдел "Връзки с обществеността" при Св. Синод на БПЦ 
Блогът се поддържа от православни младежи обучаващи се в Софийската Духовна Семинария "Св. Йоан Рилски" и Богословския Факултет към Софийския университет "Св. Климент Охридски". Той е създаден, за да може светлото спасително Слово на Христа Бога и Боговдъхновеното учение на Св. Православна Църква да достигнат до повече хора. Надяваме се да ни извините ако случайно сме допуснали някаква грешка, при написване на текстове или нещо друго. Имаме и канал в Youtube, където може да чуете аудио записи на проповеди и слова на Св. Отци. Разбира се и за тях се извиняваме понеже записите не са професионални.