6 юли 2015 г.

Излезе 5 брой на списание "Светодавец"

Скъпи читатели,
Предлагаме Ви брой №  5 на нашето списание. В него можете да прочетете както винаги интересни новини от православния свят,  преводни и авторски статии. Заради нашумелия въпрос  около източните духовни учения   и мястото им в зрелостните изпити тази година, нашият  преводач  Георги Германов е предложил кратък текст за Будда и Иисус Христос.
Надяваме се статиите да Ви бъдат толкова интересни, колкото на нас докато ги подготвяхме. Този брой сме посветили  на жената – жената в Църквата, жената в съвременния свят и нейните дилеми.  В  тази връзка може да прочетете  интервю с монахиня Васса и статията на доц. Клара Тонева „Между Дева Мария и Ева – изборът на съвременната жена“.
Монахиня Васса и доц. Клара Тонева - две на пръв поглед различни жени, но и двете посветили живота си на любов и вярност към Бога.     

          Не е осми март, не е Благовещение, не е Неделя на  светите жени Мироносици, тези празници отминаха тази година. Други големи празници посветени на жената  предстоят. Нямаме повод, а просто решихме да посветим този брой на жената и нейната трудна роля в света. Някой  казват, че чрез жената е дошло злото в света. На такива хора вярващите християни възразяват, че чрез нея дойде и спасението на човешкия род. Жените показват силна и истинска вярност и любов, защото по думите на св. ев. Йоан : „В любовта страх няма, но съвършената любов пропъжда страха“ (1Йоан 4:18), ето защо и ние посвещаваме този брой на всяка любяща жена – майка, съпруга, сестра,  приятелка, всяка която с любов и вярност  побеждава страха и се бори за своето място.

Николина Александрова
Гравен редактор за броя

За да прочетете броя натиснете върху снимката или тук.
Блогът се поддържа от православни младежи обучаващи се в Софийската Духовна Семинария "Св. Йоан Рилски" и Богословския Факултет към Софийския университет "Св. Климент Охридски". Той е създаден, за да може светлото спасително Слово на Христа Бога и Боговдъхновеното учение на Св. Православна Църква да достигнат до повече хора. Надяваме се да ни извините ако случайно сме допуснали някаква грешка, при написване на текстове или нещо друго. Имаме и канал в Youtube, където може да чуете аудио записи на проповеди и слова на Св. Отци. Разбира се и за тях се извиняваме понеже записите не са професионални.