14 юли 2015 г.

Тържества в чест на Св. Паисий Светогорец

На 12-ти юли Православната църква отбеляза паметта на Св. Паисий Светогорец. С особена тържественост бе отслужена първата официална богослужба към преподобния старец Паисий Светогорец като към канонизиран светец. Тържествата се състояха в манастира „Св. Йоан Богослов” в Суроти, Гърция, където е погребан блаженият старец.
Празничното вечерно богослужение бе възглавено от Вселенския патриарх Вартоломей, който съслужи с Касандрийския митрополит Никодим и с Навпактски митрополит Иеротейу Неаполски митрополит Варнава, Лангадаски митрополит Йоан, Верийски митрополит Пантелеймон, Касторийски митрополит Серафим, Кисамски митрополит Амфилохий и Милитски митрополит Апостол.

В своята проповед в края на богослужението Вселенският патриарх Вартоломей определи св. Паисий като "велик светец, чиято светлина разсейва тъмнината на тревожност, несигурност и страх във всекидневния ни живот", а молейки се по-късно пред гроба на светеца, подчерта, че „старецът Паисий е заедно с нас”.
Десетки хиляди поклонници от Гърция, България, Сърбия, Румъния и Русия с часове чакаха реда си под жаркото слънце, за да се поклонят на гроба на светия старец Паисий Светогорец. Поклонението на хилядите признателни продължи без прекъсване и в нощните часове.
Празнични богослужения в почит на Св. Паисий бяха отслужени в цяла Гърция, както и в България.
Специално преведен на църковнославянски език от богослова проф. Иван Желев е тропарът на св. Паисий Светогорец, който е нотиран от Никола Антонов. Очаква се преводът на още поне два тропара, посветени на преподобния старец Паисий.

Тропар на св. Паисий Светогорец
(глас 1)
Во Фарасах рожденнаго и Атона похвалу издревле
преподобных подражателя и равночестнаго Паисия
почтим вернии яко сосуд дарований исполнен
от всех скорбей сохраняющаго верою взивающих.
Слава Давшему тебе крепост!
Слава Венчавшему тя!
Слава Действоющему тобою всем исцеления!

По информация на  http://www.agionoros.ru/






Блогът се поддържа от православни младежи обучаващи се в Софийската Духовна Семинария "Св. Йоан Рилски" и Богословския Факултет към Софийския университет "Св. Климент Охридски". Той е създаден, за да може светлото спасително Слово на Христа Бога и Боговдъхновеното учение на Св. Православна Църква да достигнат до повече хора. Надяваме се да ни извините ако случайно сме допуснали някаква грешка, при написване на текстове или нещо друго. Имаме и канал в Youtube, където може да чуете аудио записи на проповеди и слова на Св. Отци. Разбира се и за тях се извиняваме понеже записите не са професионални.