13 октомври 2015 г.

Патриарх Неофит отправи приветствие към Петото Предсъборно Всеправославно съвещание в Женева

На 11 октомври в Православния център на Вселенската Патриаршия в Шамбези – Женева след отслужването на съборна света литургия бе открито Петото Предсъборно Всеправославно съвещание. То се свиква съгласно решението на състоялото се през март 2014 г. в Истамбул Събрание на предстоятелите на поместните православни църкви, в което взе участие и Светейшия Български патриарх Неофит.
В хода на работата му ще бъдат разгледани проекто-документи за Светия и велик всеправославен събор по въпроси касаещи реда в Православната църква и нравствеността. На съвещанието ще бъде приет и проекта за документа «Автономията и начинът за провъзгласяването й», разработен от Междуправославната подготовителна комисия през 2009 г.
По решение на Св. Синод, Българската православна църква - Българска Патриаршия е представлявана от Негово Високопреосвещенство Варненски и Великопреславски митрополит Йоан, Неврокопски митрополит Серафим и д-р по богословие Димитър Арнаудов.
На 12 октомври в началото на пленарните заседания митрополит Йоан огласи приветствие от името на Негово Светейшество Българският патриарх Неофит към Негово Високопреосвещенство Пергамския митрополит Йоан, председател на Петото Всеправославно предсъборно съвещание и участниците в него. В приветствието се казва: Ваши Високопреосвещенства, досточтими отци, братя в Христа, Молитвено споменаваме вас, които светите сестри Поместни православни църкви избраха и изпратиха да ги представлявате в Петото Предсъборно Всеправославно съвещание, което се провежда от 10 до 17 октомври 2015 г. в Православния център на Вселенската Патриаршия в Шамбези – Женева. От свое име и от името на Св. Синод на Българската православна църква - Българска Патриаршия ви поздравяваме сърдечно и ви благопожелаваме успешна и ползотворна работа.
Молим Бога, Подателя на мира, от Когото е всяко добро даяние и всеки съвършен дар, да изпрати върху вас Своята преизобилна благодат, та в единомислие, любов, взаимно уважение и разбирателство да изпълните високоотговорните задачи, които са ви възложени от Църквата Христова. „Имайте в себе си сол, и мир имайте помежду си” (Марк 9:50).
С любов в Господа, Председател на Св. Синод 
 НЕОФИТ
 Патриарх Български 
Блогът се поддържа от православни младежи обучаващи се в Софийската Духовна Семинария "Св. Йоан Рилски" и Богословския Факултет към Софийския университет "Св. Климент Охридски". Той е създаден, за да може светлото спасително Слово на Христа Бога и Боговдъхновеното учение на Св. Православна Църква да достигнат до повече хора. Надяваме се да ни извините ако случайно сме допуснали някаква грешка, при написване на текстове или нещо друго. Имаме и канал в Youtube, където може да чуете аудио записи на проповеди и слова на Св. Отци. Разбира се и за тях се извиняваме понеже записите не са професионални.