29 ноември 2015 г.

Панихида за Екзарх Антим във Видин

След два дни се навършват 127 години от кончината на първия Бължарски екзарх Антим, който е и пръв Видински митрополит. По този повод във Видин се  организират редица мероприятия и тържества свързани с почитане паметта на великия българин, духовник, патриот, държавник и светител. Тържествата по отбелязването на годишнината  започнаха със Заупокойна света Литургия и панихида днес, отслужени от Белоградчишкия епископ Поликарп в митрополитския храм „Св. Николай Чудотворец“, гр. Видин, където се намира и гробницата на екзарха. В богослужението взеха участие и съслужиха архимандрит Евтимий и архимандрит Самуил.

По време на светата Литургия епископ Поликарп произнесе проповед, а в края на богослужението говори за делото, служението и подвига на екзарх Антим Първи.
Епископ Поликарп подчерта, че видинското общество трябва да бъде пример за любов, преданост, тачене паметта и изявяващо личността на екзарх Антим Първи, както и да се ползва от неговия благ пример за силна вяра, надежда и любов. Той сподели, че не можем да се надяваме на почит към личността на Екзарх Антим от други, външни хора, без да сме направили това ние и да дадем личен пример за уважение и прослава на бележития наш съгражданин.

Снимка: Видинска митрополия

Блогът се поддържа от православни младежи обучаващи се в Софийската Духовна Семинария "Св. Йоан Рилски" и Богословския Факултет към Софийския университет "Св. Климент Охридски". Той е създаден, за да може светлото спасително Слово на Христа Бога и Боговдъхновеното учение на Св. Православна Църква да достигнат до повече хора. Надяваме се да ни извините ако случайно сме допуснали някаква грешка, при написване на текстове или нещо друго. Имаме и канал в Youtube, където може да чуете аудио записи на проповеди и слова на Св. Отци. Разбира се и за тях се извиняваме понеже записите не са професионални.