6 януари 2016 г.

Богоявление в страната (хроника)

Празникът Богоявление, един от най-честваните празници в България, бе отбелязан с тържествени празнични Литургии и водосвети в цялата страна. В почти всички градове в страната след Св. Литургия, по стара българска традиция, мнозина се хвърлиха в ледените води, за да извадят от там Кръста Господен, който се потапя, за да освети водите. Представяме ви и хрониката на днешния празник в страната:






Снимка: vsekiden.com
София: Негово Светейшество Патриарх Неофит възглави Св. Литургия в Храм-паметника „Св. Александър Невски”. След Св. Литургия Патриарх Неофит извърши и традиционния Богоявленски водосвет и благослови бойните знамена, флаговете и знамената-светини на Българската армия. Патриарх Неофит се обърна към събралия се народ с призив, за повече мир и спокойствие в страната ни. На Водосвета присъстваха и Президентът на РБългария Росен Плавнелиев, кметът на столицата Йорданска Фандъкова и др. държавници.


Снимка: Пловдивска митрополия
Пловдив: Св. Литургия и Богоявленският водосвет бяха оглавени от Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай. 38-годишният шофьор на тир Стоян Ганев улови кръста в ледените води на Марица в Пловдив. 74 смелчаци скочиха и се бореха за разпятието. Късметлията е родом от Хасково, но живее в града на тепетата. Семеен е с 11-годишно дете.  Митрополит Николай благослови народа, като пожела дълги години да се събират и да честват празника на Богоявлението, празника на Кръщението Господне на Йордан.


Снимка: Вестник Хроника
Гоце Делчев:  Неврокопският митрополит Серафим оглави Св. Божествена Литургия и празничния водосвет в центъра на епархията. Митрополит Серафим освети и бойните знамена на ГПУ-Гоце Делчев и на офицерите и сержантите от запаса и резерва, а в богоявленския военен парад в гр. Гоце Делчев участие взеха духовият военен оркестър и военослужещи от поделението в Благоевград. Николай Лефтеров успя да хване кръста в гр. Гоце Делчев. Младежът за пети участва в групата на смелите момчета, които всяка година на Йордановден се включват в ритуала, като се хвърлят в ледените води на река Градска. На военните, на жителите на града и на местната управа дядо Серафим с благослов пожела здраве и благополучие, доброта и вяра.


Снимка: dariknews.bg
Варна: Варненският и Великопреславски митрополит Йоан отслужи празнична Св. Златоустова Литургия и богоявленски водосвет в катедралата във Варна. 24-годишният студент Анжел Димитров извади Богоявленския кръст от морето край Варна. Младият мъж участва в ритуала за седма година, а за рекордния пети път успява да спаси кръста. Митрополит Йоан освети и бойните знамена, както и знамената-светини. Той благослови дошлите хора, като им пожела Богоявленската радост да не намалява в сърцата на вярващите.


Снимка: dariknews.bg
Русе: Русенци посрещнаха Богоявление със Св. Литургия, оглавена от Русенския митрополит Наум, с който съслужиха духовници от града. Водосветът и хвърлянето на кръста в  крайдунавската епархия бе оглавен от митрополит Наум. 21-годишният Теодор Илиянов Цветков извади кръста от водите на Дунав на днешния Йордановден. Младежът се пребори с още 17 смелчаци, които скочиха в реката. Най-младите бяха трима младежи на 18 години, а най-възрастният русенец – на 44 години. Русенският архиерей освети и знамето на русенския гарнизон.


Снимка: Видинска митрополия
Видин: Св. Литургия бе предстоявана от Видинския митрополит Дометиян в съслужение с неговия викарий Белоградчишки епископ Поликарп и духовници от епархията. Богоявленския кръст във водите на Дунав хвърли Белградчишкият епископ Поликарп. Пръв до него стигна 18-годишният Илиян Стоянов, който живее във Видин, но е родом от гр. Дунавци. Младежът е пръв и в списъка на общината с желаещите да се включат в спасяването на кръста на Йордановден. 


Снимка: dariknews.bg
Враца:  Викарийният епископ на Врачанския митрополит Калиник Киприян възглави Св. Божествена Литургия и Богоявленския водосвет във Враца. На Св. Богослужба молитвено присъства и Врачанският митрополит Калиник. Церемония по отдаването на военни почести за славните победи на Българската армия и извършване на водосвет на бойните знамена на военно формирование 54 990 се проведе днес във Враца, информират от пресцентъра на общината. На него присъстваха кметът Калин Каменов, областният управител Малина Николова, народният представител Красимир Богданов и др. Събитието се проведе на площад "Христо Ботев".

Снимка: dariknews.bg
Плевен: Въпреки, че Община Плевен отмени ритуалът по хвърлянето на кръста за Йордановден от моста на Ясен, традицията бе спазена. Заслуга за това има общинският съветник Йордан Грижов, който за много кратко време с добри приятели и съмишленици съумя да създаде нужните условия и организация за провеждането на ритуала. Това съобщиха от пресофиса на Областна администрация - Плевен.


Снимка: dariknews.bg
Велико Търново: Със света литургия в Катедралния храм “Рождество Богородично” във Велико Търново започна честването на Богоявление. След това митрополит Григорий освети знамената на НВУ и на областната и общинската организация на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва. По традиция Великотърновският митрополит Григорий хвърли кръста във водата, а след това благослови късметлията и го дари с парична награда от 100 лв. 19-годишен курсант от Националния военен университет “Васил Левски” извади богоявленския кръст от ледените води на Янтра във Велико Търново. Илиян Христов е родом от Лом и за първа година е в старата столица, където изучава специалността “Радиотехнически войски”.

Снимка: burgasnews.com
Бургас: Сливенският Митрополит Йоаникий възглави Св. Литургия и Богоявленския водосвет в гр. Бургас, Сливенска епархия. 20-годишният Милен Крайнов спаси Светия кръст, който митрополит Йоаникий хвърли от Моста в Бургас. Младежът е възпитаник на Бургаското морско училище. Общо 27 мъже на възраст между 17 и 63 години скочиха в морето за спасяването на светинята. Сливенският митрополит Йоаникий освети и бойните знамена на войските от Бургаски гарнизон.


Снимка: starazagora.bg
Стара Загора: В Стара Загора Св. Литургия и Богоявленският водосвет бяха извършени от духовници от града с благословението на митрополит Галактион. Предстоятелят на църквата „Св.Николай Мирликийски Чудотворец“ в Стара Загора, в съслужие със свещеници от града отслужиха водосвет и осветиха бойните знамена на военни формирования 24 150 и 44 200 – Стара Загора, и 24 620 – село Свобода. Кръстът бе хванат от 27-годишният Християн Смолев.

Снимка: lovech.bg
Ловеч: Честването на Йордановден в Ловеч започна рано сутринта с Божествена Света Литургия отслужена от Негово Високопреосвещенство Ловешкия Митрополит Гавриил. След литургията той освети бойните знамена на Ловешкия военен гарнизон, след което започна и традиционното Литийно шествие. Шествието спира на пешеходния мост на пл. „Екзарх Йосиф I” където Владиката освещава водата и хвърля кръста в реката.


Снимка: silistra.bg
Силистра: Богоявление бе посрещнато тържествено и в Силистра. Там Доростолският митрополит Амвросий отслужи Св. Божествена Литургия и възглави Богоявленския водосвет в Катедралния храм "Св. ап. Петър и Павел". Богоявленският кръст бе уловен от 37-годишният Светлин Иванов, който за 15-та поредна година улавя Кръста Господен. Митрополит Амвросий отправи призив към хората, като каза: "да се очистим от лошото, което е в нас".


Хрониката подготви: Ангел Карадаков
Блогът се поддържа от православни младежи обучаващи се в Софийската Духовна Семинария "Св. Йоан Рилски" и Богословския Факултет към Софийския университет "Св. Климент Охридски". Той е създаден, за да може светлото спасително Слово на Христа Бога и Боговдъхновеното учение на Св. Православна Църква да достигнат до повече хора. Надяваме се да ни извините ако случайно сме допуснали някаква грешка, при написване на текстове или нещо друго. Имаме и канал в Youtube, където може да чуете аудио записи на проповеди и слова на Св. Отци. Разбира се и за тях се извиняваме понеже записите не са професионални.