8 януари 2016 г.

Празнично богослужение за Ивановден в Шумен

На 7 януари 2016 г. светата ни Православна църква съборно възпява и величае паметта на св. Йоан Кръстител - този, който благоугоди на Бога и се удостои да стане Предтеча на нашия Господ Иисус Христос; този, който още от майчината утроба бе избран да възложи ръце върху Спасителя на света и да Го кръсти; този, чрез чиито молитви се отвориха небесата и стана Богоявлението.
Празничната св. Литургия в чест на великия пророк, предтеча и кръстител  Йоан в храма на шуменския квартал МЪТНИЦА "Рождение на св. Йоан Кръстител" се отслужи от енорийския свещеник йерей Васил Василев, който е и председател на храма и църковното настоятелство.
В края на тържествената света богослужба той  произнесе  и празнично слово, в което изтъкна, че честваният празник на този ден, както и на предишния, има своето послание, а то е, че ако искаме да имаме участие в своето спасение, което е дар Божий, трябва най-напред да се покаем.

Господният Предтеча е живял в скромност и е проповядвал в Йорданската пустиня на юдеите, които са идвали при него, за да слушат словото му, а той най-често им е казвал да се покаят, защото се приближава Царството Небесно. “Така и ние – каза отецът - трябва най-напред да се очистим от греховете си, за да стане душата ни уютен дом за Спасителя. Затова и св. Йоан Кръстител проповядваше покаяние, за да се отворят духовните очи на човеците и да видят Христа и да почувстват и се влеят в Неговата спасителна мисия.”
В празничния ден предстоятеля на храма преподаде архипастирското благословение на Варненския и Великопреславски Митрополит Йоан и всички заедно изпяха многолетствие за своя Кириарх, народа Божий и за всички именници и празнуващи - на многая и благая лета!
Блогът се поддържа от православни младежи обучаващи се в Софийската Духовна Семинария "Св. Йоан Рилски" и Богословския Факултет към Софийския университет "Св. Климент Охридски". Той е създаден, за да може светлото спасително Слово на Христа Бога и Боговдъхновеното учение на Св. Православна Църква да достигнат до повече хора. Надяваме се да ни извините ако случайно сме допуснали някаква грешка, при написване на текстове или нещо друго. Имаме и канал в Youtube, където може да чуете аудио записи на проповеди и слова на Св. Отци. Разбира се и за тях се извиняваме понеже записите не са професионални.