21 юли 2013 г.

Постъпката на юродивия

"Когато сложил парите на земята, отдалечил се"

Веднъж в Александрия тръгнахме с приятеля Софроний за храма, посветен на Св. Теодосий. Срещнахме един плешив човек, облечен във власеница, стигаща до коленете му. Той ни се стори като да е юродив.
- Дай ми няколко монети - каза отец Софроний - и ще видиш добродетелта на минаващия.
Дадох му пет фолера, а той ги подаде на този, който ни се стори да е юродив. Той мълчаливо ги прие. Ние тръгнахме тихо след него. Като се отби в пресечката, той простря дясната си ръка с монетите над главата към небето; след това коленичи пред Бога и, като сложи парите на земята, отдалечи се.


из "Духовни полета"


Блогът се поддържа от православни младежи обучаващи се в Софийската Духовна Семинария "Св. Йоан Рилски" и Богословския Факултет към Софийския университет "Св. Климент Охридски". Той е създаден, за да може светлото спасително Слово на Христа Бога и Боговдъхновеното учение на Св. Православна Църква да достигнат до повече хора. Надяваме се да ни извините ако случайно сме допуснали някаква грешка, при написване на текстове или нещо друго. Имаме и канал в Youtube, където може да чуете аудио записи на проповеди и слова на Св. Отци. Разбира се и за тях се извиняваме понеже записите не са професионални.