28 октомври 2013 г.

Богословският Факултет в подкрепа на студентския протест

Богословски Факултет при СУ "Св. Климент Охридски"
ДЕКЛАРАЦИЯ
ОТ ПРЕПОДАВАТЕЛИ, СТУДЕНТИ И ДОКТОРАНТИ
ПРИ БОГОСЛОВСКИЯ ФАКУЛТЕТ НА „СВ. КЛИМЕНТ ОХРИДСКИ” В ПОДКРЕПА
НА ГРАЖДАНСКИТЕ/СТУДЕНТСКИТЕ ПРОТЕСТИ 
В РОДИНАТА НИ СРЕЩУ КОМПРОМЕТИРАНОТО И НЕКАДЪРНО БЪЛГАРСКО ПРАВИТЕЛСТВО

Уважаеми колеги – професори, доценти, асистенти, докторанти и студенти, служители на българската Алма Матер – СУ “Св. Климент Охридски”. 

Солидарни с исканията и протестите на българските граждани и на студентите от Софийския университет, ние, преподаватели, студенти и докторанти от Богословския факултет, заявяваме: 

І. Подкрепяме справедливия протест на българското гражданско общество от последните месеци, който е в резултат от безсрамното олигархично управление на страната ни.
ІІ. Подкрепяме „раннобудните студенти” от Софийския университет, които намериха морални сили да противодействат на безпрецедентното ни държавно управление – арогантно, некомпетентно и безотговорно.
ІІІ. Редом с тази ни подкрепа, поставяме предложение към всички студенти, преподаватели и служители на Софийския университет за последващ дневен ред: да протестираме “очи в очи” (на улиците и площадите) срещу това, което олицетворява в днешно време злото – Министерския съвет, Народното събрание, Конституционния съд и всички държавни институции, отговорни за хаоса и сриването на държавността. Смятаме, че „окупацията”, сама по себе си, е ход само с временно въздействие и нейното продължение под тази си форма в бъдеще няма шанс за това, което всички искаме – почтенно и компетентно управление на родината ни. 
ІV. Като членове на Св. Православна Църква, ние призоваваме всички християни да прояват своята християнска активност и да защитят на дело своите морални принципи и ценности, защото те не са призвани само да свидетелстват за вярата си, а са отговорни за съдбата на света и за своята дейност в него; отговорни са за управлението и реда в нашата страна; отговорни са и за тези, които след тях ще носят Кръста на Христос за спасението на света, като нова реалност и начало на Божието царство на земята.
За това призоваваме: 
ЧАСЪТ УДАРИ И СВЕТОТО ДЕЛО НА ГРАЖДАНСКОТО ОБЩЕСТВО И НА АКАДЕМИЧНАТА ОБЩНОСТ Е ЗАПОЧНАТО! СЕГА Е МИНУТАТА! НЕКА ДА ИЗЛЕЗЕМ ОТ ЗАТВОРЕНИТЕ БЕТОННИ ПРОСТРАНСТВА, ЗА ДА ОТСТОЯВАМЕ НАШИТЕ ПРИНЦИПИ И ИДЕИ, КАТО ПОИСКАМЕ НЕЗАБАВНА ОСТАВКА НА ПАРЛАМЕНТА И ПРАВИТЕЛСТВОТО! ДА НАПРАВИМ ЗАЯВКА ЗА ОСЪЩЕСТВЯВАНЕ НА ИСТИНСКИ МОРАЛ В ДЪРЖАВНИЧЕСКИ И ОБЩЕСТВЕН ПОРЯДЪК, В КОЙТО ДА ЖИВЕЕМ ДОСТОЙНО НИЕ И ИДНИТЕ ПОКОЛЕНИЯ.

28.10. 2013 г., Богословски факултет

От името на преподаватели и студенти от Богословския факултет на СУ „Св. Климент Охридски”:

Доц. Дилян Николчев
Проф. дбн Емил Трайчев
Доц. д-р Мария Йовчева
Доц. д-р Павел Павлов
Доц. Костадин Нушев
Доц. д-р дяк. Иван Иванов
Гл. асист. д-р Екатерина Дамянова
Гл. асист. д-р Светослав Риболов
Гл. асист. Димитър Димитров
Асист. Симеон Генов
Асист. Иван Йовчев

*Тази декларация бе разпространена в социалната мрежа Facebook
Блогът се поддържа от православни младежи обучаващи се в Софийската Духовна Семинария "Св. Йоан Рилски" и Богословския Факултет към Софийския университет "Св. Климент Охридски". Той е създаден, за да може светлото спасително Слово на Христа Бога и Боговдъхновеното учение на Св. Православна Църква да достигнат до повече хора. Надяваме се да ни извините ако случайно сме допуснали някаква грешка, при написване на текстове или нещо друго. Имаме и канал в Youtube, където може да чуете аудио записи на проповеди и слова на Св. Отци. Разбира се и за тях се извиняваме понеже записите не са професионални.