20 ноември 2013 г.

Въведение Богородично



   „Ангели, вхождение Пречистия зряще,                    
удивишася, како Дева вниде в Светая Святих.“
                      
        Така  възпява Църквата днес това  дивно, знаменито  и необикновено събитие, “ Ангелите , като видяха влизането на Пречистата,  удивиха се, как Дева влезе в Святая Святих“ а Светилището   било открито на Богоизбраната Отроковица – Пречистата Дева Мария по голямата , неизказана и велика Божия благодат .
 Велико чудо е  влизането на Светата Дева в Светая Светих,защото светилището на Иерусалимския храм, където обитавал Бог и където явявал Той Своето присъствие, било недостъпно за никой друг освен  за първосвещеника и то един път в годината, където той влизал с жертвената кръв, принасяйки молитва за греховете на народа.      
                            
         Отворили се храмовите двери за тази, която стана двер на небето, защото тя чрез раждането на Сина Божий го отвори за всички нас. Богородица стана водителка и помощница на всички, които чрез вярата си  в нейния Син възлизат към небесата, за да влязат в царството Божие.                                                                       
           Пресвета Дева Мария е недостижим идеал,пред който ние можем само да благоговеем  да се прекланяме, и  същевременно  по- дълбоко да съзнаваме своето нравствено падение.Нейният светъл и чист образ, който в дивна хармония са се съчетали всички възможни за човека съвършенства, е наш ярък пътеводител и светилник , който неугасимо ни свети в трудностите и тегобите на земния ни живот и ни сочи верния път на спасението.                                                                                                       
Празникът Въведение Богородично се чества и като ден на християнското семейство, защото семейството на праведните Иоаким и Анна и тяхната дъщеря е образец за това какво трябва да бъде християнското семейство и  неслучайно Св. Синод с окръжно№ 89/90 от 19 . 11 . 1929г. е отредил Въведение Богородично да се празнува и  като Ден на християнското семейство . Този празник  издига пред нас, вярващите християни, образа на истинските родители- християни  и  ни посочва най- сигурния  път за възпитаване и облагородяване на човека чрез влиянието на вярата в спасителното учение на Господ Иисус Христос .Семейството  е домашната  църква,(1Кор. 16:19), в която се възнасят молитви и се служи Богу.  В  християнския дом, гори кандилото на вярата и благочестието." Семейството е най-добрата  школа ,която може да даде  много на децата си  в първите често несигурни  стъпки в  търсене на духовното.  Подобно на влизането на Света Богородица в храма е и семейното идване в Църква на Въведение Богородично.И  призванието на всеки, който се въвежда в Божия храм – е  не просто да влезе,  и  да напусне след това, а да остане завинаги в Христовата  Църква, като участва в неиния  живот и  ползва даровете на благодатнитеСв. тайнства.Ето, днес мнозина ще пристъпим и ще участваме в най- голямото и велико тайнство    тайнството на тайнствата- Светата Евхаристия.                              
 Макар предварително и да сме се подготвили чрез покаяние и изповед,   все пак е невъзможна  пълна и съвършена чистота за нашата повредена природа, и тя неизбежно потръпва, обладана от благоговеен страх, докосвайки се до най- великата Светиня. Това настроение , трепетно и благоговейно, ясно звучи и  във всички молитви с които Светата Църква подготвя причастниците.        
   Затова   пристъпваме  да се причастим с Светите Дарове с вяра!......-“Без вяра, - както казва Свещеното Писание,-не е възможно да се угоди Богу“(Евр.11:6).Толкова повече тя е необходима при Светото Причастяване, където ние се срещаме непосредствено с такава страшна и непостижима Тайна, която е недостъпна за разбиране даже на ангелския ум. Трябва твърдо и непоколебимо да вярваме, че това, което вкусваме от Светата Чаша, еИстинско Тяло и Истинска Кръв на Нашия Господ и Спасител Иисус Христос.Само тогава приобщаването със Светите Тайни ще бъде  за нас залог за вечен живот!..И всеки, който пристъпва към Светата Чаша, трябва да шепне, заедно  със св. Иоан Златоуст:“Вярвам, Господи, и изповядвам, че Ти си наистина Христос Синът на живия Бог, Който си дошъл в света  да спаси  грешниците, от които пръв съм аз. Вярвам още,  че това е самото Пречисто  Твое Тяло,  и това е самата драгоценна Твоя Кръв!“...                                                                  Господ Иисус Христос казал на апостол Тома:“Блажени, които не са видели и са повярвали“(Иоан.20:29).                                                                                       Към  вярата  да прибавим и любов - любов към Бога нашия Спасител и Изкупител!-Може ли да не обичаме Този, Който заради нас, човеците , и заради нашето спасение, слезе от Небето, и се въплати от Светия Дух и Дева Мария  и стана човек, прие за нас разпятие, страдание и смърт, проля на Кръста Своята Пречиста Кръв?!                      
      Всеки от нас, който пристъпва към Светата Чаша, пристъпва като към вечно неизгарящата къпина.И от Светата Чаша се носи към всеки вик:“Събуй обущата си. (т.е.скъсай с греха!)  Стоим  на света земя приближаваме се към най -голямата Светиня, ще приемем  в себе си Христос!“ Затова в  сърцето на причастника трябва да пламти само чиста любов кам Спасителя, и с такава вяра, любов и страх Божи да пристъпи към Светата Чаша.Тогава Самият Спасител  и Неговият Отец ще дойдат при него и жилище у него ще направят( Иоан.14:23).
                         БРАТЯ И СЕСТРИ,                              
Духовно  днес   съзерцаваме  влизането на Пречистата Дева  по стъпалата на Иерусалимския храм и тя като наша Застъпница, Ходатайка, Покров и всеупование след Бога възлизайки по стъпалата зове и всички нас да я следваме!
Нека я молим да ни помага във възхождането  на нашето духовно  възрастване“ до пълната възраст на Христовото съвършенство“(Еф.4:13)!
Да молим нея-“Храма на Божеството“- да ни помага да станем  и ние истински храмове на живеещия в нас Дух Свети (1Кор.6:19)!             
                 
  Амин!

Автор: Васил Асенов
Блогът се поддържа от православни младежи обучаващи се в Софийската Духовна Семинария "Св. Йоан Рилски" и Богословския Факултет към Софийския университет "Св. Климент Охридски". Той е създаден, за да може светлото спасително Слово на Христа Бога и Боговдъхновеното учение на Св. Православна Църква да достигнат до повече хора. Надяваме се да ни извините ако случайно сме допуснали някаква грешка, при написване на текстове или нещо друго. Имаме и канал в Youtube, където може да чуете аудио записи на проповеди и слова на Св. Отци. Разбира се и за тях се извиняваме понеже записите не са професионални.