25 декември 2013 г.

Рождество по Плът на Господа Иисуса

"Ето, Девицата ще зачене в утробата Си и ще роди Син, и ще Му нарекат името Емануил, което ще рече: с нас е Бог." (Мат. 1:23)

Братя и сестри,

Днес Девицата ражда Предвечния, и земята принася пещера на Непристъпния; ангелите с овчарите славословят и мъдреци със звезда пътуват, защото се роди за нас Младенецът - Предвечен Бог!
Днес от Дева се ражда Творецът на всичко. Едем принася пещера, звезда показва Христа, Слънцето изгряло в тъмнината. Дарове влъхвите принасят, просветлени от вяра, и пастирите съзрели чудото, в един глас възпяват: "Слава във висините Богу!". Това пеят ангелите днес, това пее и Църквата. Небе и земя заедно славят Христовото Рождество. Защото Сам Бог се въчеловечи, стана човек, та да спаси погиващото човечество. И човека вече изкупен да стане също бог - по благодат. Христос Бог, озари света със светлината на познанието, озари света със на своето Рождество.
Днес е събор, тържество е! Радост и щастие се носят във въздуха, защото ни се даде "отроче младо - предвечен Бог!". Да дойде всеки, който слави Бога, да пристъпят всички колена човешки, всеки род, всяко семейство и да въздаде похвала и слава на родилото се Слово.

Братя, дойде времето да празнуваме, дойде така чаканото празненство. Нека да пристъпят всички празниколюбци, всички онези, които обичат Бога.
Сестри, настъпи светлото раждане, дойде очаквания от векове Бог. Но знаете ли кое е най-чудното? Най-чудното нещо и за Ангели и за човеци е, че Бог се роди. Невместимия се вмести, Бог дойде! Дойде, пострада и ни спаси. Изкупи ни! 
Преди девет месеца Ангел Господен бе пратен при светата Дева, произхождаща от Давидовото племе. Защото явное - казва божественият апостол, - че Господ наш възсия от Юда, от чието коляно никой не бе се приближавал до жертвеника (Евр. 7:13), благовестейки, ангелът й рекъл: "Радвай се, благодатна! Господ е с тебе" (Лук. 1:28). А тя, като го видя, смути се от думите му и размисляваше, какъв ли е тоя поздрав. И рече й Ангелът: "не бой се, Мариам, понеже ти намери благодат у Бога" (Лук. 1:29). Защото Той ще спаси народа Си от греха му. Оттук и името Иисус, което означава Спасител. А когато тя недоумявала: Как ще бъде това, когато аз мъж не познавам? Ангелът в отговор й казва: Дух Светий ще слезе върху ги и силата на Всевишния ще те осени, затова и Светото, което ще се роди от тебе, ще се нарече Син Божий. А тя му казва: ето рабинята Господня; нека ми бъде по думата си.
Действително, щом Светата Дева се съгласила, по думите Господни, възвестени й от Ангела, Св. Дух слязъл върху нея, очистил я и й дарил сила както да приеме Синът Божи, Премъдрост и Сила на Всевишния Бог, единосъщен на Отца, я осенил като божествено семе и от непорочните й и чисти кърви се образувал начатъка на нашето спасение - плът, оживотворена от мислеща и разумна душа - не чрез оплождане от семе, а творчески, чрез Св. Дух. При това човешкият образ се оформил не чрез постепенни прибавления, а бил завършен отведнъж.

Братя и сестри,

"С нас е Бог!"
Да разебрът всички народи, и да се покоряват: защото с нас е Бог. Нека да се чуе до краищата на земята, че се Роди Христос - Спасителя.
Няма да се убоим от това, от което мнозина се страхуват, нито за мит ще се смутим. Ето народът, който ходеше в тъмнина, видя голяма светлина. Защото Младенец ни се роди - Син ни се даде. Властта на този Младенец е на раменете Му и неговият мир е без край. А името Му е Иисус Чуден съветник, Бог крепък, Властител, Началник на мира, Отец на бъдещия век. Амин.

Честито Рождество Христово!

Автор: Ангел Карадаков


Блогът се поддържа от православни младежи обучаващи се в Софийската Духовна Семинария "Св. Йоан Рилски" и Богословския Факултет към Софийския университет "Св. Климент Охридски". Той е създаден, за да може светлото спасително Слово на Христа Бога и Боговдъхновеното учение на Св. Православна Църква да достигнат до повече хора. Надяваме се да ни извините ако случайно сме допуснали някаква грешка, при написване на текстове или нещо друго. Имаме и канал в Youtube, където може да чуете аудио записи на проповеди и слова на Св. Отци. Разбира се и за тях се извиняваме понеже записите не са професионални.