17 януари 2014 г.

Дядо Натанаил и просветната дейност в Неврокоп.

Преди два месеца, всички  православни християни от Неврокопско, а и не само, се простиха с  митрополит Натанаил. На погребението му, дойдоха много хора, види се, че беше уважаван човек, не само в България, но и в Гърция, Русия, Сърбия, Румъния и Македония. Но в спомена на миряните, в спомена на обикновения човек, ще остане просветната дейност, която се извършваше в Неврокопска епархия. Може би, начина, по който Негово Високопреосвещенство извършваше тази дейност да не се нравеше на някой, може би, много от духовниците да не приемаха начина, по който той водеше своето просветителско дело, но миряните го подкрепяха. За да стане ясно за какво говоря ще дам няколко примера от това, което се случваше в Неврокопска епархия далеч от телевизионните камери и прожектори. 
И, за да се види, че дядо Натанаил просвещаваше народа до последно, ще споделя само няколко неща, който се случиха в Неврокопско. На 19 септември 2013 г., Българската Православна Църква в лицето на Неврокопска епархия стана домакин на Шестата международна среща, на православните центрове за проучване на сектите. Конференцията бе проведена в Хаджидимовския манастир "Св. Георги", за откриването на конференцията помогна и община Гоце Делчев, а срещите на православните богослови продължиха шест дни, в тях участваха духовници от почти всички съседни на Българската Църкви.

По повод 65-годишнината от убийството и 125-годишнината от рождението на приснопаметния Неврокопския митрополит Борис в Благоевград бяха организирани серия от прояви в негова памет. Те бяха инициирани от Православния информационен център на Неврокопска митрополия с благословението на  митрополит Натанаил. За отбелязване е и факта, че всяка година на гроба на този Български светец се отлужва и панихида. През 2013 година, също бяха предвидени редица от прояви в Благоевград с които хората от града и епархията почетоха живота и делото на светеца. 
И на края бих споменал и за създаването на хора "Йером. Неофит Рилски", който единствен в България има в състава си, не само семинаристи и богослови, ами и редови миряни, които на драго сърце се учат да пеят и славят живия Бог. Всяка седмица в архиерейските наместничества на Неврокопска епархия се провеждат уроци по източно-църковно пеене. Отделно, в епархията има множество неделни училища, които макар и тихо извършват своята дейност сред подрастващите, всяка година в първата седмица след Великден се събират и заедно празнуват празника на Възкресението, представете си, толкова много деца радостно да се поздравяват с "Христос Воскресе". Митрополит Натанаил, много държеше проповедта да не бъде само в Храма, но да излезе и извън него, така по инициатива на свещеници от епархията, и с негова благословия се направи Православно-Църквното предаване "Мироглед", което събира пред малкия екран, всички жадуващи за православна проповед. Почти от две години вече, през неделя литургиите от катедралния храм в Благоевград се излъчват на живо по БНТ 2. 
Трудно би ми било да опиша и храмовите празници, на които не само митрополит Натанаил, ами и неговите викарни епископи първо дядо Даниил, а в последствие и дядо Серафим присъстваха и оглавяваха св. Литургия. Благодарение на просветителската дейност на дядо Борис Неврокопски, а и впоследствие продължената дейност от останалите неврокопски митрополити Църквите в Неврокопско са  пълни с богомолен народ.
 Дядо Натанаил не бе разбран от много от свещениците, не бе разбран от младите богослови и ученици, но той показа, че дейността на една епархия може да се извършва и без много фанфари и много разгласяване, някак си по монашески, самотно и тихо.
Вече изминаха два месеца от смъртта на митрополит Натанаил, би било хубаво да си припомним за неговия живот, живот, който може би няма да бъде разбран, който няма да бъде осъзнат и осмислен както трябва, защото освен недостатъци, (които предполагам имаме всички), дядо Натанаил имаше и много добродетели, които също не бива да се забравят. Когато след една година чуете по новините за дядо Натанаил, може да не чуете, че той от почти 20 години правеше детски православни лагери, че насърчи създаването на православен информационен център, че построи много Църкви, а и много възстанови. Може и да не чуете, че той искрено се надяваше да приобщи още повече народ Божи към трапезата на Живия и истинен Бог. Това може и да не го чуете. Но знаете ли какво може да чуете, ще чуете, че е бил агент да Държавна Сигурност, че е доносничил, че е купил хотел за своя облага, и че нищо не е направил за духовното развитие на една от живите епархии в диоцеза на БПЦ. Когато чуете това, си припомнете и по-горните думи, та в съзнанието ви да не изплува агент Благоев, а Негово Високопреосвещенство Неврокопски Митрополит Натанаил. Бог да го прости!

Автор: Ангел Карадаков
 
Блогът се поддържа от православни младежи обучаващи се в Софийската Духовна Семинария "Св. Йоан Рилски" и Богословския Факултет към Софийския университет "Св. Климент Охридски". Той е създаден, за да може светлото спасително Слово на Христа Бога и Боговдъхновеното учение на Св. Православна Църква да достигнат до повече хора. Надяваме се да ни извините ако случайно сме допуснали някаква грешка, при написване на текстове или нещо друго. Имаме и канал в Youtube, където може да чуете аудио записи на проповеди и слова на Св. Отци. Разбира се и за тях се извиняваме понеже записите не са професионални.