11 ноември 2015 г.

С викове "недостоен" изпратиха патриарх Вартоломей

Тази вечер пред хотела, в който бе отседнал Вселенският патриарх Вартоломей се събра спонтанен протест, в който се включиха общественици, журналисти и православни християни. С песнопения и молитви започна протестното бдение със свещи. Християните бяха възмутени от постъпките и думите на патриарх Вартоломей, които направи и каза в последните три дни, откакто е в България.
Пред "Добротолюбие" протестиращите споделиха, че са възмутени от недостойното, според тях, поведение на Вселенския патриарх, който "си позволява неща, които не са в неговите правомощия", както и че се "превръща в политик". Вечерята преди заминаването на Патриарх Вартоломей се проведе в хотела, в който бе отседнал. В 20:00 часа започнаха да излизат духовниците, които го съпровождаха, включително и архимандрит Дионисий. Протестиращите започнаха да крещят: "Дионисий недостоен". 
Архим. Дионисий е недолюбван още от миналата година, заради скандала, който се бе разразил, по повод предложението на патриарх Неофит той да стане епископ. 
Тази вечер патриарх Вартоломей реши да излезе през главния вход на хотела, а не през някой страничен изход. Излизайки християните започнаха силно да крещят "анаксиос" (недостоен) за Вселенския патриарх. Православните християни протестираха заради скандалните изказвания на Вартоломей по повод българската „схизма” и етнофилетизма на българите, както и за претенциите му за паметници на културата, които са държавна собственост. 
За първи път в историята Вселенски патриарх е изпращан с викове, че е недостоен, много от протестиращите коментираха, че такова нещо в България не се е случвало от 1860 г., когато започват борбите за църковна независимост и много от българските християни започват да не признават духовната власт на гръцките епископи и да искат свои- български такива. 



Визитата на Патриарх Вартоломей, която бе наречена "мирна", но въобще не премина мирно, ще се запомни с много остри изказвания и скандално поведение от страна на височайшия гост. Още в първия ден, когато заедно с Българския патриарх Неофит патриарх Вартоломей съслужи в Патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски" акцента в неговото слово тогава беше върху схизмата между двете патриаршии и етнофилетизма, в който били изпаднали българите. 
Патриарх Вартоломей бе награден с орден "Стара планина" I степен, от Президента Росен Плевнелиев, след награждаването Константинополския патриарх поиска от българската държава да върне църковните ценности, заграбени от българските войни от храмовете по Беломорието, и които според неговите твърдения, принадлежали на гърците.
Вечерта на същия ден трябваше в хотела, в който бе отседнал Патриарх Вартоломей да се проведе брифинг за българските и чуждестранни медии, които бяха подведени, защото брифинг така и не се проведе. Своите въпроси те се опитаха да зададат на главния вход на хотела, но патриархът бе изведен от страничен изход, до който журналистите нямаха достъп. 
Тази визита на Вселенският патриарх Вартоломей ще предизвика и множество коментари и анализи, които ще се появят в близките дни. 






Снимки: Иван Шишиев и Ангел Карадаков
Блогът се поддържа от православни младежи обучаващи се в Софийската Духовна Семинария "Св. Йоан Рилски" и Богословския Факултет към Софийския университет "Св. Климент Охридски". Той е създаден, за да може светлото спасително Слово на Христа Бога и Боговдъхновеното учение на Св. Православна Църква да достигнат до повече хора. Надяваме се да ни извините ако случайно сме допуснали някаква грешка, при написване на текстове или нещо друго. Имаме и канал в Youtube, където може да чуете аудио записи на проповеди и слова на Св. Отци. Разбира се и за тях се извиняваме понеже записите не са професионални.