3 януари 2014 г.

Декларация на свещеници и миряни от Неврокопска Епархия.


„Страховете, които имахме във връзка с предстоящите митрополитски избори се оправдаха.
С недоумение научихме за новоназначенията в Санданска духовна околия. 
Упорито се коментира за някаква нелегитимност на проведените при приснопаметния митрополит Натанаил избори за епархийски избиратели. Научихме, че е имало опити да се оспорят тези избори пред Негово Светейшество, а изборите са проведени преди половин година. В определения от Устава на БПЦ 7-дневен срок никой не е подал жалба.
Във връзка с тези обстоятелства заявяваме следната позиция:

Смущаваща е смяната на свещеници и архиерейски наместник при открита процедура за избор на Неврокопски митрополит. Създава се впечатление за църковен преврат. Новоназначените свещеници са част от така наречения „синдикат на свещениците”. Синдикати и свещеници са абсурдно съчетание в едно.
Изказаните съмнения относно легитимността на избора на епархийски избиратели е много тежко и принципно обвинение срещу почтеността на приснопаметния митрополит Натанаил.
За краткото време, през което пребивава на територията на Неврокопска епархия Негово Високопреосвещенство митрополит Дометиан неведнъж през сълзи сподели пред народа своите най-високи оценки за дейността на приснопаметния митрополит Натанаил. А в същото време зад гърба на народа и без знанието на епархийския съвет се случиха именно тези новоназначения, което е в пълно противоречие с духа и традицията на Църквата.    
Убедени сме, че митрополит Дометиан със своята житейска мъдрост, достойнство на епархийски митрополит и любов на духовен пастир ще изпълни възложената му отговорна задача – да организира провеждането на честни избори на 12 януари за достоен Неврокопски митрополит.
Обръщаме се към вярващи и клир да посветим оставащите 9 дни до изборите на молитва към Бога за избиране на достоен Неврокопски митрополит”.

Източник: Двери.бг
Блогът се поддържа от православни младежи обучаващи се в Софийската Духовна Семинария "Св. Йоан Рилски" и Богословския Факултет към Софийския университет "Св. Климент Охридски". Той е създаден, за да може светлото спасително Слово на Христа Бога и Боговдъхновеното учение на Св. Православна Църква да достигнат до повече хора. Надяваме се да ни извините ако случайно сме допуснали някаква грешка, при написване на текстове или нещо друго. Имаме и канал в Youtube, където може да чуете аудио записи на проповеди и слова на Св. Отци. Разбира се и за тях се извиняваме понеже записите не са професионални.