19 януари 2014 г.

СЛОВО НА ПАТРИАРХ НЕОФИТ КЪМ НОВИЯ НЕВРОКОПСКИ МИТРОПОЛИТ СЕРАФИМ

ВАШЕ ВИСОКОПРЕОСВЕЩЕНСТВО,
С искрена радост Ви известяваме, че след проведения на 12 януари 2014 година в град Гоце Делчев Епархийски избирателен събор, от каталога на достоизбираемите епископи бяха избрани двама, единият от които сте Вие.
Днес, 19 януари 2014 година, ние и Високопреосвещените наши събратя, членове на Светия Синод на БПЦ-БП, след светата божествена Литургия, като призовахме просвещаващата Божия благодат, извършихме Каноническия избор и определихме Вас, за духовен пастир на верния Божий народ от Неврокопска епархия.
По Божия воля Вие се възкачвате на Неврокопския митрополитски престол. Ставате попечител на ревностно Христолюбиво паство. Бъдете грижовен наставник на своите чеда по пътя на Божията правда и истина.

Пред себе си имате светлия пример за достойно и отговорно архипастирско служение на вашите предшественици - митрополитите Иларион, Макарий и Борис. Продължете делото на Вашия духовен отец и наш скъп събрат, блаженопочиналия митрополит Натанаил - усърден архиерей, потрудил се за религиозно-нравственото възпитание на младежта, за духовното въздигане на паството си и за управлението на църковно-административните дела.
Високопреосвещени Владико,
Вярваме, че ще бъдете „образец на верните в слово, поведение, любов, дух, вяра и чистота" (1 Тим. 4:12) и ще имате сътрудничеството на благочестивия клир и паство на Богодаруваната Ви епархия.
С тези чувства и мисли днес Светият Синод на БПЦ-БП Ви приема с искрена братска обич и увереност, че всякога ще пребъдвате в страх Божий, крепка вяра и себеотвержена любов.
Всесърдечно благопожелаваме Всещедрият Господ да Ви дарува крепко здраве и дългоденствие за благоплодни архипастирски трудове в полза на светата ни Църква и скъпата ни Родина.
На добър час!

+ Н Е О Ф И Т

ПАТРИАРХ БЪЛГАРСКИ


Източник: http://bg-patriarshia.bg/
Блогът се поддържа от православни младежи обучаващи се в Софийската Духовна Семинария "Св. Йоан Рилски" и Богословския Факултет към Софийския университет "Св. Климент Охридски". Той е създаден, за да може светлото спасително Слово на Христа Бога и Боговдъхновеното учение на Св. Православна Църква да достигнат до повече хора. Надяваме се да ни извините ако случайно сме допуснали някаква грешка, при написване на текстове или нещо друго. Имаме и канал в Youtube, където може да чуете аудио записи на проповеди и слова на Св. Отци. Разбира се и за тях се извиняваме понеже записите не са професионални.