25 март 2014 г.

Водещата новина и истинският празник...

Държавата е България, а денят 25 март. В сутрешните блокове, в новинарските емисии тече интересна новина, вълнуваща и заинтригуваща. "Къщата на Ванга отваря врати на Благовец", всички, които чуят се радват, защото най-сетне се отварят вратите на затворения дом, домът на "пророчицата" от Петрич. В емисиите присъстват репортажи от Рупите, появяват се хора, които казват: "Ето, вече няма да се искат пари за вход за  паркинга, нито за къщата. Всичко е безплатно". Радост нахлува в сърцата на слушателите, зрителите и читателите, радост, защото днес имаме НОВИНА, имаме истинско събитие. 
Държавата е България, а денят 25 март. В сутрешните блокове, в новинарските емисии не тече никаква новина, не вълнуваща и не заинтересуваща. "Днес е Благовещение", всички, които чуят не се радват, защото за пореден път се чества нещо, което е чествано и миналата година. В емисиите не присъстват репортажи за празника, а само за това кой празнува и какво е поверието днес. Досада нахлува в сърцата на слушателите, зрителите и читателите, досада, защото днес няма новина, няма събитие.
Държавата е България, а денят 25 март. Църквата чества едно странно за света събитие - благата Вест за идването на Спасителя. Християните отиват на богослужение и молят Богу за себе си и близките си, благодарят Му за това, че е решил да дойде и да ни изкупи от греха на прародителите ни Адам и Ева.

Държавата е България, а денят 25 март. Българина не чества Благовещение, защото не му е интересно, защото не е толкова вълнуващо, защото не е новина, а и защото самият той не е особено вярващ, а повече битово религиозен. За него празник е да седне на масата и да се наплюска докато не му се догади, не е празник това два часа и половина да стоиш прав. Да, не е празник, а подвиг, който сме длъжни да дадем.  
Днес на Благовещение ни бе представена новина от всички медии, новина за това, което не ни интересува, новина за отварянето на къщата на една врачка, която видиш ли България почита. Да, България може и да почита, но има и една малка част, хора, които не искат да им бъде втълпявано колко много била помогнала и колко много била дала тази жена. Не ги интересува, но въпреки всичко им е съобщавано. Защо? Защото никой не се интересува от мнението на Църквата, на християните. За нашите медии е по-важно това да съобщят такава новина, а не новина за празника, защото нали все пак къщата на баба Ванга се отваря веднъж, а Благовещение ще го празнуваме и другата година. Да ама не, защото не се знае в кой ден и час Бог ще ни поиска душата, за това да бдим.
Нека, да празнуваме истинските празници и да слушаме и гледаме истинските новини, а не тези дето са чудо за три дни, което след седмица никой не помни или ако го помни то е смътно и мъгляво.

P.S.
 Баба Ванга е права за едно единствено нещо: "България ке страда, оти сме неверници",  защото не почитаме истинските празници, а много често  не ги  и познаваме.


Автор: Ангел Карадаков

Блогът се поддържа от православни младежи обучаващи се в Софийската Духовна Семинария "Св. Йоан Рилски" и Богословския Факултет към Софийския университет "Св. Климент Охридски". Той е създаден, за да може светлото спасително Слово на Христа Бога и Боговдъхновеното учение на Св. Православна Църква да достигнат до повече хора. Надяваме се да ни извините ако случайно сме допуснали някаква грешка, при написване на текстове или нещо друго. Имаме и канал в Youtube, където може да чуете аудио записи на проповеди и слова на Св. Отци. Разбира се и за тях се извиняваме понеже записите не са професионални.