7 май 2014 г.

Празникът на Св. Георги в гр. Петрич.

Св. Георги е един от най-почитаните светии по родните ни земи. На Гергьовден стотици християни от Петричка Духовна Околия се стекоха в храм "Св. Вмчк Георги", който честваше своя храмов празник. Празникът започна още от вечернята, на 5 май около 18 часа бе отслужена Вечерня от храмовото духовенство. На следващия ден (6 май), архиерейският наместник на Петричка Духовна Околия иконом Ангел Кочев възглави Св. Евхаристия, участие взеха и духовници от храма. Специален гост на Църквата бе протойерей Георги Радучану от Румъния, който също взе участие в Св. Богослужба. Песнопенията на Св. Литургия изпълни хорът към Катедралния храм "Св. Успение Богородично". Да вземе молитвено участие в св. Служба бе дошъл и протойерей Атанасий от Гърция. Така Св. Георги събра в гр. Петрич духовници от три поместни Православни Църкви. На края на Богослужението иконом Ангел Кочев произнесе проповед, в която подчерта славния живот на Св. Вмчк Георги, като добави и това как и ние да следваме в живота си Славния Великомъченик. След Св. Литургия бе извършено традиционното Литийно шествие около храма, бе направен водосвет и осветен курбанът, който  традиционно се раздава на миряните от града.








Иконом Ангел, архиерейски наместник на Петричка Духовна Околия и председател на Катедралния храм "Св. Успение Богородично".








Протойерей Георги Радучану от Румъния.



Протойерей Живко - председател на Храм "Св. Николай Чудотворец".

Протойерей Христо, чреден свещеник при храм "Св. Георги".






Протойерей Атанасий от Гърция освещава курбана. 



Снимки: Красимир Петров
Блогът се поддържа от православни младежи обучаващи се в Софийската Духовна Семинария "Св. Йоан Рилски" и Богословския Факултет към Софийския университет "Св. Климент Охридски". Той е създаден, за да може светлото спасително Слово на Христа Бога и Боговдъхновеното учение на Св. Православна Църква да достигнат до повече хора. Надяваме се да ни извините ако случайно сме допуснали някаква грешка, при написване на текстове или нещо друго. Имаме и канал в Youtube, където може да чуете аудио записи на проповеди и слова на Св. Отци. Разбира се и за тях се извиняваме понеже записите не са професионални.