8 юни 2014 г.

Рожденият ден на Църквата - Петдесетница.

На петдесетия ден от Възкресение Христово Църквата отбелязва деня, в който Св. Дух във вид на огнени езици слязъл над апостолите, а след това събитие те започнали да проповядват живото Слово на Живия и Истинен Бог. 
На днешния ден Св. Божествена Литургия в Патриаршеския Храм-паметник "Св. Александър Невски" бе предстоявана от негово Светейшество Българският Патриарх Неофит, в съслужие с него бяха Тивериополски епископ Тихон, председател на Храм-Паметника "Св. Александър Невски", Браницки епископ Григорий виракии на Софийския Митрополит, Маркианополски епископ Константин, Архимандрит Дионисий, началник на отдел "Богослужебен " към Св. Синод, както  и храмовото духовенство. Песнопенията на св. Литургия бяха изпълнени от хорът при храма с диригент доц. Димитър Димитров. 
В края на св. Литургия и вечернята, Негово Светейшество пожела на събралите се християни още дълги години да се срещат в Божия дом на петдесетница. "Честит празник, за много години!", с тези думи завърши словото си Патриарх Неофит.
От днес по всички храмове в Православния свят започва да се казва и молитвата отправена към Св. Дух, която от Пасха до Петдесетница не се казва. На този ден в храмовете в страната се раздава и орехова шума, осветена от духовниците, която напомня за огнените езици слезли над апостолите в петдесетия ден от Славното Христово Възкресение.





  












Снимки: Теодор Аврамов 
Блогът се поддържа от православни младежи обучаващи се в Софийската Духовна Семинария "Св. Йоан Рилски" и Богословския Факултет към Софийския университет "Св. Климент Охридски". Той е създаден, за да може светлото спасително Слово на Христа Бога и Боговдъхновеното учение на Св. Православна Църква да достигнат до повече хора. Надяваме се да ни извините ако случайно сме допуснали някаква грешка, при написване на текстове или нещо друго. Имаме и канал в Youtube, където може да чуете аудио записи на проповеди и слова на Св. Отци. Разбира се и за тях се извиняваме понеже записите не са професионални.