31 август 2014 г.

На 31 август митрополит Серафим ще служи в гр. Мелник


Негово Високопреосвещенство 
Неврокопския митрополит 

С Е Р А Ф И М

Ще отлужи св. Божествена Златоустова Литургия в храм Св. Антоний Велики гр. Мелник.
Всяка година по традиция св. Литургия се отлужва в манастира "Св. Богородица Спилеотиса", известен още като "Св. Зона", но поради ремонтни дейности, св. Литургия ще бъде в храм "Св. Антоний Велики".
Манастирът "Св. Богородица Спилеотиса" е основан от деспот Алексий Слав в далечното начало на XIII век, и получава статут на "царски" манастир през 1220 г. По-късно става метох на Ватопедския манастир в Атон. Разрушаван е три пъти и три пъти е възстановяван. Местното предание разказва, че тук за кратко е пребивавал и честният пояс на св. Богородица за това и до днес на празника "Полагане честния пояс на св. Богородица" в манастира се раздават дълги червени конци, символизиращи нейния пояс. Християните ги взимат за благословение на семействата си.






Снимките са взети от официалния сайт на Св. Синод (тук) и са от празника на Манастира от 2013 г. (тук).
Блогът се поддържа от православни младежи обучаващи се в Софийската Духовна Семинария "Св. Йоан Рилски" и Богословския Факултет към Софийския университет "Св. Климент Охридски". Той е създаден, за да може светлото спасително Слово на Христа Бога и Боговдъхновеното учение на Св. Православна Църква да достигнат до повече хора. Надяваме се да ни извините ако случайно сме допуснали някаква грешка, при написване на текстове или нещо друго. Имаме и канал в Youtube, където може да чуете аудио записи на проповеди и слова на Св. Отци. Разбира се и за тях се извиняваме понеже записите не са професионални.