2 септември 2014 г.

32 години от смъртта на Отец Серафим Роуз

Йеромонах Серафим Роуз се ражда на 12 август 1934 г. в Сан-Диего Калифорния. Светското му име е Юджийн Роуз. Семейството му е обикновенно средностатистическо семейство, по религиозни убеждения са протестанти. През 1952 г. бъдещият йеромонах е приет в колеж. През 1956 г. Юджийн Роуз завършва колежа и постъпва в Акадамия по изучаване на Азиатската култура в Сан Франциско. Курсовете в академията по изучаване на Азия му дали възможност да се запознае в дълбочина с  различните духовни занимания като индуизъм, будизъм, юдаизъм, суфизъм и др. След дълги изпитания Юджийн Роуз решил да прекрачи прага на Православния Храм и така през 1962 г. станал православен християнин. Отец Серафим се запознал и с епископ Йоан Максимович, който впоследствие бил канонизиран за светец. 

През 1970 г. Юджийн Роуз бил постриган в монашество с името Серафим, в чест на Св. Серафим Саровски. Благодарение на усилената молитва и благословения труд отец Серафим придобил голям духовен опит, който впоследствие се и видял в неговите трудове. През  1977 г.  отец Серафим е ръкоположен в чин йеромонах, но само 7 години по-късно на 2 септември той се преставя в Господа. 
Отец Серафим ще остане в историята на Св. Църква като един от най-благодатните и верни на Христовата Истина следовници и проповедници. Написва множество книги, които оказали огромно влияние за развитието на Св. Православие в цяла северна Америка, православието, което днес и в Сащ, и в Канада, и в Мексико изповядват хиляди човеци. Днес йеромонах Серафим е заедно със своя покровител Св. Серафим, както и с св. Йоан, с който лично се е познавал.
Нека 32 години след неговата кончина отново да кажем: Бог да прости Йеромонах Серафим Роуз.
Блогът се поддържа от православни младежи обучаващи се в Софийската Духовна Семинария "Св. Йоан Рилски" и Богословския Факултет към Софийския университет "Св. Климент Охридски". Той е създаден, за да може светлото спасително Слово на Христа Бога и Боговдъхновеното учение на Св. Православна Църква да достигнат до повече хора. Надяваме се да ни извините ако случайно сме допуснали някаква грешка, при написване на текстове или нещо друго. Имаме и канал в Youtube, където може да чуете аудио записи на проповеди и слова на Св. Отци. Разбира се и за тях се извиняваме понеже записите не са професионални.