15 септември 2014 г.

Митрополит Серафим: Умът и сърцето трябва да вървят заедно, за да дадат плод.

Единственият начин да създадем по-добър свят и личен напредък е пътят на възпитанието и образованието. Образованието е процес на обучение, успореден с хода на развитието на човека. В това благословено дело всеки придобива самосъзнание и опознава света около себе си. Образованието е неуморна борба за изграждане на завършена личност. В тази борба учителите дават знания от ума и сърцето си. Умът и сърцето трябва да вървят заедно, за да дадат плод.
Скъпи ученици, използвайте своята критична мисъл. 
Не подражавайте и не преписвайте механично.Свети Василий Велики съветва:
"Общувайте с учени..., но не предавайте кормилото на вашата мисъл... Приемайте от тях това, което е полезно...”. Успоредно със стремежа за придобиване на знания придобивайте и добродетели. Уважавайте учителите си, зачитайте техния труд, бъдете искрени с вашите съученици, озарявайте с усмивки семействата си, бъдете умерени в материалните си изисквания. Времето, в което живеем е трудно и вашите родители не винаги ще могат да откликнат на тях. Придобивайте духовни ценности, без които не се създават личности. Молим се Бог да ви просвещава да напредвате в усвояване на уроците, но и да изграждате в себе си готовността да се трудите за създаване на един по-справедлив, по-мирен, по-свободен и, изпълнен с добродетелни човеци, свят. Не забравяйте, че проблемите в света се появяват не поради липса на знания, но поради липса на добродетели. Народът ни се нуждае от мъдри и добродетелни човеци, иначе няма да има надежда. 

Вседушевно ви благопожелаваме крепко здраве, прилежност в усвояването на знанията, сърдечни взаимоотношения с вашите учители и съученици. 
Благопожелаваме на всички благословена учебна година! 

15.09.14 г.

Неврокопски Митрополит Серафим 


Източник: Неврокопска св. митрополия
Блогът се поддържа от православни младежи обучаващи се в Софийската Духовна Семинария "Св. Йоан Рилски" и Богословския Факултет към Софийския университет "Св. Климент Охридски". Той е създаден, за да може светлото спасително Слово на Христа Бога и Боговдъхновеното учение на Св. Православна Църква да достигнат до повече хора. Надяваме се да ни извините ако случайно сме допуснали някаква грешка, при написване на текстове или нещо друго. Имаме и канал в Youtube, където може да чуете аудио записи на проповеди и слова на Св. Отци. Разбира се и за тях се извиняваме понеже записите не са професионални.