14 октомври 2014 г.

Храмов празник в Петрич - манастир Св. Петка Българска

йеремонах Герман
В деня, когато Църквата чества паметта на Св. Петка, когато стотици християни се стичат в православните храмове на молитва и пение в Петричкия манастир "Св. Петка Българска" бе отслужена Св. Божествена Литургия по повод храмовия празник на Св. Обител. Манастирският храм бе препълнен от богомолен народ, който бе изпълнил и манастирския двор. Св. Литургия възглави йерей Георги Стоянов, който е и председател на храм "Св. Георги Победоносец". Песнопенията на Утринната и Литургията бяха изпълнени от йеромонах Герман и съборен хор от храмовете "Св. Николай Чудотворец" и "Св. Георги Победоносец". В края на Св. Евхарстия, на която мнозина пристъпиха и се причастиха с Тялото и Кръвта Христови, отец Георги произнесе вълнуваща проповед за живота на Св. Петка, която особено се почита от петричани. След Богослужението бе извършено и традиционното литийно шествие около манастирския храм, направен бе и водосвет. По обяд бе раздадена и храна благословена с молитва от отците.  


Манастирът "Св. Петка Българска" е построен през 1916 г. След чудно намиране на икона на Св. Петка Българска.  Всеки Четвъртък и Петък се отслужва вечерня (в Четвъртък) и след това св. Литургия (в Петък). В двора на манастира има и параклис посветен на Св. Вмчца Неделя. Председател на храма и и.д. игумен е иконом Васил Панов.

Снимки: Красимир Петров



йерей Георги Стоянов

йерей Христо Гущеров - енорийски свещеник
 при Храм "Св. Вмчк Георги Победоносец"



Блогът се поддържа от православни младежи обучаващи се в Софийската Духовна Семинария "Св. Йоан Рилски" и Богословския Факултет към Софийския университет "Св. Климент Охридски". Той е създаден, за да може светлото спасително Слово на Христа Бога и Боговдъхновеното учение на Св. Православна Църква да достигнат до повече хора. Надяваме се да ни извините ако случайно сме допуснали някаква грешка, при написване на текстове или нещо друго. Имаме и канал в Youtube, където може да чуете аудио записи на проповеди и слова на Св. Отци. Разбира се и за тях се извиняваме понеже записите не са професионални.