30 октомври 2014 г.

Възпоменателна вечер за Патриарх Максим

С възпоменателна вечер Софийската св. митрополия отбеляза 100-годишния юбилей от рождението на Негово Светейшество Максим, блаженопочившия Патриарх български и митрополит Софийски.
На събитието бяха представени хронологично подредени паметни фотоси от най-бележитите събития в живота на приснопаметния Патриарх. Бяха изложени също одежди и богослужебни съсъди, използвани от Патриарх Максим – неговата патриаршеска мантия, богослужебните му одежди и патриаршеската митра.
В концертната зала на Софийската св. Митрополия бе излъчен документалният филм: "Патриаршеско благословение на Акронска и Нюйоркска епархия".

На възпоменателната вечер присъстваха Негово Светейшество Българският Патриарх Неофит, Браницки епископ Григорий, викарий на Софийска св. митрополия, архимандрит Герасим, главен секретар на Св. Синод, ставрофорен иконом Ангел Ангелов, протосингел на Софийска св. митрополия, архимандрит Дионисий, началник на отдел Богослужебен при Св. Синод и столично духовенство. Присъстваха още доц. д-р Александър Омарчевски, декан на БФ към СУ "Св. Климент Охридски", г-н Димитър Костадинов, и.д. ректор на Софийската Духовна Семинария "Св. Йоан Рилски", студенти от Богословския факултет и ученици от Духовната семинария.
Специално пред екипа на Блог Добротолюбие, Негово Светейшество Патриарх Неофит каза, че "приснопаметният първойерарх на БПЦ Максим е оставил достоен и дълбок отпечатък" в неговата памет, а на въпроса как българският народ трябва да запомни Патриарх Максим, той отговори: "Българският народ трябва да оцени по достойнство неговия път и да вземе пример от неговата крепка вяра и достойно църковно служене". Вечерта завърши с песнопението "Вечная памет".
Припомняме, че българският патриарх Максим е роден през 1914 г., и почина преди две години на 6 ноември, на 98-годишна възраст. Денят на неговото погребение бе обявен за ден на траур за цяла България. Почетен бе от духовници от целия Православен свят, държавници и хиляди миряни. Погребан е в Троянския манастир "Св. Успение Богородично".

Бог да го прости! Вечна и блажена да е паметта му!

Текст: Николина Александрова
Снимки: Теодор Аврамов 















Блогът се поддържа от православни младежи обучаващи се в Софийската Духовна Семинария "Св. Йоан Рилски" и Богословския Факултет към Софийския университет "Св. Климент Охридски". Той е създаден, за да може светлото спасително Слово на Христа Бога и Боговдъхновеното учение на Св. Православна Църква да достигнат до повече хора. Надяваме се да ни извините ако случайно сме допуснали някаква грешка, при написване на текстове или нещо друго. Имаме и канал в Youtube, където може да чуете аудио записи на проповеди и слова на Св. Отци. Разбира се и за тях се извиняваме понеже записите не са професионални.