14 февруари 2015 г.

Молитвата за починалите е силна, защото се извършва от цялата Църква

Днес е ден на Вселенска Задушница! Ден за поменование на починалите във вяра и надежда за вечен живот в Господа и в мир със св. Му Църква. Тази Задушница е пред Неделя на Месни заговезни или може да се каже още, че е преди началото на Великия пост.
За помена се приготвя варено, подсладено жито, хляб и червено вино. Могат да се прибавят дребни сладки,соленки, варени яйца, сирене, кашкавал, халва. Поменът се прави на гроба или в църква. Обичайно на гроба свещениците извършват парастас или панихида. Житото е символ на възкресението, понеже по думите на св. ап. Павел житното зърно не може да оживее, ако преди това не умре "погребано" в земята.

Виното е символ на кръвта на Господ Иисус Христос. Паленето на свещи символизира горещата вяра, а пламъчетата напомнят за безсмъртието на душите на покойниците. Тамянът означава чистата молитва, а цветята - добродетелите на починалия. Според православния канон погрешно е поставянето на храна на гроба на покойника. Библията отрича това. Оставената храна по гробовете няма да бъде изядена от покойника, а от бездомните кучета, като по този начин се оскверняват гробовете. Душата не яде и не пие материална храна и питие. Сладкиши, месо и вино се раздават между живите и като вкусват от раздавките, да си спомнят за умрелите. Както на всеки помен, така и на Задушница се раздава на бедни и нуждаещи се. Всички задушници през годината са винаги в съботен ден, когато Иисус Христос бил също покойник и с тялото си е бил в гроба. За една календарна година обичайно Задушниците са четири - преди Месни заговезни, след Спасовден, около Димитровден и Архангеловден. Задушниците са винаги в събота, тъй като в седмичния празничен цикъл църквата е определила съботата за ден на покойните. На тези дни близките на починалите посещават гроба, преливат го с вино, прекадяват го с тамян и след това раздават на присъстващите жито и храна за "Бог да прости душите". На следващия ден - неделя, са Месни заговезни!
Никой да се не лени да поменава своите починали родители, роднини и познати. Трябва също да се поменават и всички православни християни, и не само в този ден на Задушница, а и по всяко време, на всяка молитва. Сами и ние ще отидем там, и също ще се нуждаем от молитва както беднякът - от късче хляб и чаша вода.
Помни, че молитвата за починалите е силна и поради това, че я извършва цялата Църква. Църквата диша с молитвата. Но както при естествения порядък майката диша по време на бременността за себе си, а от нейното дихание се ползва и детето, така и в благодатния порядък Църквата диша с общата молитва на всички, а от молитвата се ползват и починалите, намирали се в лоното на Църквата, в която влизат и живите и мъртвите, и воюващите и тържествуващите.

Не се лени при всяка молитва усърдно да поменаваш всички заминали оттук наши отци и братя. И това ще бъде твоята милостиня за тях.

Автор: Свещеник Васил Василев 
Блогът се поддържа от православни младежи обучаващи се в Софийската Духовна Семинария "Св. Йоан Рилски" и Богословския Факултет към Софийския университет "Св. Климент Охридски". Той е създаден, за да може светлото спасително Слово на Христа Бога и Боговдъхновеното учение на Св. Православна Църква да достигнат до повече хора. Надяваме се да ни извините ако случайно сме допуснали някаква грешка, при написване на текстове или нещо друго. Имаме и канал в Youtube, където може да чуете аудио записи на проповеди и слова на Св. Отци. Разбира се и за тях се извиняваме понеже записите не са професионални.