21 февруари 2015 г.

Патриарх Йоан X: За всеки християнин Великият пост трябва да бъде особено дело

В навечерието на Св. Велик пост Патриархът на Антиохия и на целия Изток Йоан X се обърна към паството на Антиохийската Патриаршия с традиционно послание, съобщава прес-службата на Патриаршията.
Призовавайки християните от Изтока да пристъпят към извършването на подвига на поста, Негово Блаженство каза, че Великият пост е особено ценен за вярващите в Антиохия, която от древност възхвалява в молитва и химни тези свети дни.

„Слушайки думите на Св. Роман Сладкопевец, обръщайки и внимание към друг велик наш постник Св. Йоан Кръстител... нека да паднем към Христа, Който ни освободи с тези дни на поста от вечния глад”, започна своето послание архипастирът.
Патриархът подчерта, че Великия пост изисква особено дело от съвременния християнин, който е призован ежедневно да се противопоставя на света, заради своята вяра в Спасителя:
„Вселенското православие свидетелства за Иисуса Христа, като за Господ, в зората на своята история, точно както Господния Кръстител свидетелстваше за Него, като за Господ в майчината утроба... Въпреки, че източното християнство се загуби в лабиринтите на пустинната история, то никога не загубило своето непоколебимо изповядване на своя Господ!... Както и пророк Йоан, който принесе в жертва Богу своя живот, християните от Изтока сега се възвръщат към източника на Истината. ”
Така Патриарх Йоан X изпроси сугубите молитви „за мир на Изток, както и възвръщане в неговия дом на братята му – митрополитът на Алепо Павел и сиро-яковитският         митрополит Йоан, за които световната общественост изглежда е забравила, няколко месеца след тяхното отвличане”.
„Християни от Изтока – това е непреставащият глас в пустинята, който заслепи такфиризма[1]; те са- близнаци на тази земята, лозова и маслинова клонка. Молитвите им никога няма да замлъкнат  пред лицето на тероризма, който иска да смаже по пътя си всяка религия, всеки народ, всяко човешко същество. Така да пребъдват в Господа и всички изгнаници и да покрие Той със Своята милост Сирия, Ливан и целия Изток, в тези светли седмици, сега и всякога, и во веки веков. Амин! "- Така приключи годишното си слово благоговейният отец.

Източник: http://www.pravoslavie.ru/



[1] Радикално направление на Исляма.
Блогът се поддържа от православни младежи обучаващи се в Софийската Духовна Семинария "Св. Йоан Рилски" и Богословския Факултет към Софийския университет "Св. Климент Охридски". Той е създаден, за да може светлото спасително Слово на Христа Бога и Боговдъхновеното учение на Св. Православна Църква да достигнат до повече хора. Надяваме се да ни извините ако случайно сме допуснали някаква грешка, при написване на текстове или нещо друго. Имаме и канал в Youtube, където може да чуете аудио записи на проповеди и слова на Св. Отци. Разбира се и за тях се извиняваме понеже записите не са професионални.