16 март 2015 г.

Беседа на тема: "Благовестието в местата за лишаване от свобода" се състоя в Богословския факултет

"Затворът е склад за човеци. Удобен склад за властимащите, защото прибират неудобните човеци там." Това каза в своя доклад протойерей Николай Георгиев, който днес изнесе и беседа в аулата на Богословския факултет на СУ "Св. Климент Охридски". "Мястото на християните е в затвора, продължи отец Николай, ние нямаме силно присъствие в затворите, нямаме, защото Църквата се бои от заразяване с престъпност." На края на своя доклад отец Николай завърши с думите: "Всички имаме право на покаяние". Встъпителни думи преди началото на доклада и на беседата каза проф. Божидар Андонов. Темата на беседата бе: "Благовестието в местата за лишаване от свобода".
Прот. Николай разказа и за своята нова дейност, на него и на съмишлениците му, "Пътешествието на затворника", в която дейност могат да се включат множество доброволци. Идеята е над 4000 затворници за 3 години да минат кратък библейски курс. Беседите със затворниците ще се водят по евангелието на Св. ап. Марк. Към момента са се включили 12 души, а за да може програмата да проработи добре се искат най-малко 200 доброволци. Доброволците ще минат и кратък курс за държание в затвора както и кратък библейски курс, в който ще им бъде разяснено как ще могат да общуват с лишените от свобода. Прот. Николай покани и студентите от Богословския факултет да се включат в акцията по проповядване на евангелието, на затворниците. След края на доклада последва  и вълна от въпроси за това какво прави Църквата за затворниците, каква е практиката в другите поместни православни църкви, как се отнася Църквата и към лишените от свобода непълнолетни. На беседата присъстваха студенти, преподаватели и хора, за които темата буди интерес. Доброволците, които ще се включат ще водят осем седмичен курс от по два часа седмично. 

Снимки: Тея Думанова




Блогът се поддържа от православни младежи обучаващи се в Софийската Духовна Семинария "Св. Йоан Рилски" и Богословския Факултет към Софийския университет "Св. Климент Охридски". Той е създаден, за да може светлото спасително Слово на Христа Бога и Боговдъхновеното учение на Св. Православна Църква да достигнат до повече хора. Надяваме се да ни извините ако случайно сме допуснали някаква грешка, при написване на текстове или нещо друго. Имаме и канал в Youtube, където може да чуете аудио записи на проповеди и слова на Св. Отци. Разбира се и за тях се извиняваме понеже записите не са професионални.