2 април 2015 г.

Патриарх Неофит направи дарение на социалната кухня при столичния храм "Св. пророк Илия"

Днес Негово Светейшество Българският Патриарх Неофит се е срещнал с протойерей Емилиян Костадинов, председател на столичния храм "Св. Пророк Илия", ж.к. Дружба 2. На срещата Негово Светейшество е проявил съпричастност към дейността на Социалната кухня към храм “Св. пророк Илия”, като е направил лично дарение в размер на 500 лева. Той е отправил своя архипастирски благослов както над свещенството при храма, така и над техните пасоми, а и над всички християни – и които помагат, и които получават помощ от социалната кухня. 

Припомняме, че към храм "Св. пророк Илия" в ж.к. Дружба 2 действа социална кухня, която е инициатива на млади хора, черкуващи се в храма. Началото на това дело е поставено на 21. 11. 1999 г. и вече над 15 години социално слаби хора получават веднъж в седмицата (в неделя) топла гозба. Дейността на кухнята се осъществява с помощта на доброволци, организирани за подготовка на продукти и приготвяне на храната. Всеки, който желае да се включи в дейността на социалната кухня като доброволец или като дарител, е добре дошъл, съобщават от православното братство при храма.
Отворен остава въпросът обаче за другата социална кухня в столицата, намираща се в кв. Дървеница при храм "Св. Георги Победоносец", която от месец април миналата година е затворена за топла храна. Кухнята продължава и сега да функционира, като се раздават само сухи храни - хляб и консерви, два пъти седмично, но както доброволците, така и духовниците се опасяват, че в най-скоро време кухнята в кв. Дървеница ще затвори и над 150 души ще останат без безплатна храна. 
Блогът се поддържа от православни младежи обучаващи се в Софийската Духовна Семинария "Св. Йоан Рилски" и Богословския Факултет към Софийския университет "Св. Климент Охридски". Той е създаден, за да може светлото спасително Слово на Христа Бога и Боговдъхновеното учение на Св. Православна Църква да достигнат до повече хора. Надяваме се да ни извините ако случайно сме допуснали някаква грешка, при написване на текстове или нещо друго. Имаме и канал в Youtube, където може да чуете аудио записи на проповеди и слова на Св. Отци. Разбира се и за тях се извиняваме понеже записите не са професионални.