17 април 2015 г.

Да помогнем на Мулдавския манастир "Св. Петка"

Братя и сестри, пиша този апел към вас с една голяма болка!
Мулдавският манастир “Света Петка“ е основан още през 14 век. Дълго време манастирът е бил развито духовно и книжовно средище за цяла Южна българия. Манастирът има и чисто историческо значение поради факта, че тук дълго време се е подвизавал Апостолът на българската свобода Йеродякон Игнатий - Васил Левски. За голямо съжаление на 2.10.2010 година избухна голям пожар, който изпепели до основи голяма част от манастира. Този пожар, а и други причини - липса на каквато и да е инфраструктура, различни сеизмични проблеми, тежката зима тази година, а и безхаберието на редица знайни и незнайни държавни и общински властимащи, доведоха обителта до плачевното състояние, в което се намира.
Състояние болезнено за всички хора, свързали сърцето и душата си с този манастир. За руините, останали след пожара е много тежко да се говори - може да ги видите и сами... Църквата, която иначе тогава остана незасегната, в следствие на разместване на земните пластове също се руши. Две от носещите колони на камбанарията са опасани със специални скоби, които да я предпазят от самосрутване. Стенописите на двата входа на храма са вече почти на 100 процента изгубени. За жалост усилията на игуменията на обителта - монахиня Юлита, или както и казваме майка Юлита,една изключително борбена жена, не стигат. Затова призовавам всеки, който има желание и възможност да помогне, нека го направи. С разрешение на игумения Юлита публикувам тук банковата сметка, по която се набират средства за манастира.

Автор: Борислав Плеснев
На манастира може да помогнете на по-долната банкова сметка.

НОМЕР НА БАНКОВА СМЕТКА
BG05STSA93000018494990
BIC НА БАНКА ДСК STSABGSF
ТЕЛЕФОН ЗА ВРЪЗКА С ИГУМЕНИЯ ЮЛИТА

0896086971
Така изглеждаше манастирът преди пожара.



 Така изглежда манастирът сега.




Блогът се поддържа от православни младежи обучаващи се в Софийската Духовна Семинария "Св. Йоан Рилски" и Богословския Факултет към Софийския университет "Св. Климент Охридски". Той е създаден, за да може светлото спасително Слово на Христа Бога и Боговдъхновеното учение на Св. Православна Църква да достигнат до повече хора. Надяваме се да ни извините ако случайно сме допуснали някаква грешка, при написване на текстове или нещо друго. Имаме и канал в Youtube, където може да чуете аудио записи на проповеди и слова на Св. Отци. Разбира се и за тях се извиняваме понеже записите не са професионални.