19 юни 2015 г.

Тържествено богослужение и литийно шествие с чудотворната икона "Вратарница" в манастир Ивирон на Св. Гора

Всяка година, с голяма тържественост и в присъствието на голямо множество поклонници, в свещената обител Ивирон се отбелязва намирането през 1004 година на чудотворната Богородична икона "Вратарница".
И тази година манастира беше изпълнен с благочистиви поклонници от цял свят, между които и членове на Балканско Атонско Сдружение от Р. Гърция, дошли да получат благодат и благословия от Божията Майка, и  да измолят от Пресвета Богородица нужното за тяхното спасение и земното им странстване.


Преди началото на светата божествена литургия, литийно шествие с чудотворния Богородичен лик напусна манастира и се отправи към морския бряг, на местото където иконата е излязла на сушата. При пеенето на хвалебни Господни и Богородични песнопения голямото множество се стече около чудотворния лик, като всички получиха благословение от Негово Високопреосвещенство Йоан, митрополит на Лакгада и Ретина.

Текст и снимки: http://www.afon-balkani.org/



Блогът се поддържа от православни младежи обучаващи се в Софийската Духовна Семинария "Св. Йоан Рилски" и Богословския Факултет към Софийския университет "Св. Климент Охридски". Той е създаден, за да може светлото спасително Слово на Христа Бога и Боговдъхновеното учение на Св. Православна Църква да достигнат до повече хора. Надяваме се да ни извините ако случайно сме допуснали някаква грешка, при написване на текстове или нещо друго. Имаме и канал в Youtube, където може да чуете аудио записи на проповеди и слова на Св. Отци. Разбира се и за тях се извиняваме понеже записите не са професионални.