8 юли 2015 г.

Св. Синод на Кипър: Узаконяването на еднополовия брак изкривява морала и руши обществото

Светият синод на Кипърската православна Църква излезе с обръщение към клира и миряните си по повод бъдещото приемане на Закон за свободно съжителство, който утвърждава и еднополовите двойки. Документът бе прочетен във всички църкви в Кипър на 5 юли след неделното богослужение.
В обръщението на кипърските архиереи се подчертава, че „за Църквата е неприемлива всяка форма на съжителство извън тайнството Венчание”. Разпростирането на действието на Закона за свободно съжителство върху еднополовите двойки, според Св. Синод на Кипърската църква, е „крайна степен на извращение”, тъй като „християнското учение при никакви условия не може да оправдае хомосексуализма и да се примири със съвместното съжителство на хора от един и същ пол”.
Апостол Павел недвусмислено осъжда содомията, като казва: ”Не се лъжете: нито блудници, ни идолослужители, ни прелюбодейци, нито малакийци, ни мъжеложници … няма да наследят царството Божие” (1 Кор. 6:9-10).
Църквата съветва всички, които имат склонност към содомия и хомосексуализъм, да се борят с тази своя страст, та да се освободят от тази си наклонност така, както се борят и с другите си страсти и пороци.
Св. Синод на Кипърската Църква изказва мнението, че законите не трябва да „служат за простото изпълнение на човешките желания, а са длъжни да имат възпитателна функция. Особено недопустимо е законодателството да обявява отклонението за норма”. Законите за легализиране на еднополовото съжителство „изкривяват моралните и нравствени стандарти на хората и съдействат за разпадането на обществото”.



Блогът се поддържа от православни младежи обучаващи се в Софийската Духовна Семинария "Св. Йоан Рилски" и Богословския Факултет към Софийския университет "Св. Климент Охридски". Той е създаден, за да може светлото спасително Слово на Христа Бога и Боговдъхновеното учение на Св. Православна Църква да достигнат до повече хора. Надяваме се да ни извините ако случайно сме допуснали някаква грешка, при написване на текстове или нещо друго. Имаме и канал в Youtube, където може да чуете аудио записи на проповеди и слова на Св. Отци. Разбира се и за тях се извиняваме понеже записите не са професионални.