8 юли 2015 г.

"Изкуството да живееш с Бога" или още за новия сборник с беседи на митрополит Атанасий Лимасолски

На книжния пазар за православна литература се появи едно ново издание, съдържащо в себе си беседи на прочутия в целия православен свят духовник от Кипърската православна църква - митрополит Атанасий Лимасолски. Книгата е озаглавена "Изкуството да живееш с Бога" и се издава от православния портал "Двери БГ", които от няколко месеца събира и средства за издаването на сборника. Той излиза по желание на читателите на "Двери", коментират авторите на сайта. 
От днес на книжния пазар у нас е първият том на сборника с беседи на Лимасолския митрополит Атанасий от Кипърската православна църква, озаглавен „Изкуството да живееш с Бога". Тази книга излиза наистина по желание на своите читатели. Т. е. тя стана своеобразен „православен бестселър” още преди своето издаване!
Българските християни обикнаха словото на митрополит Атанасий чрез неговите беседи, публикувани в продължение на седем години в портала „Двери БГ”. "Беше наистина трудно да подберем от хилядите страници с беседи на митрополит Атанасий онези, които ще представят този автор най-добре", продължават от "Двери". В сборника са поместени непубликувани и не издавани до момента беседи на Лимасолския митрополит. 
Очаква се тази година митрополит Атанасий да се включи и в Седмицата на Православната книга, организиран форум от Варненската и Великопреславска митрополия. 
Поместваме увода от сборника на митрополит Атанасий. Сборникът е в обем 387 страници и може да бъде закупен на преференциалната цена 10 лв. в книжарниците на столичните храмове „Св. Седмочисленици“ и „Покров Богородичен“, както и в книжарница „Книжици“. Предстои да се отпечата и втори том с беседи на същия архиерей.

За автора

Всички сме призвани от Бога към святост и съвършентво с крайна цел – да се научим и да можем да живеем с Бога. А за да стигнем до такова състояние, трябва да минем по пътя на покаянието и очистването на душите и телата си от греха, та наистина да станем обиталище на Божията благодат. Това очистване се постига задължително чрез спазване на Божиите заповеди, участие в светите тайнства, молитва и пост. Колко лесни и прости неща! Но когато се опитаме да ги постигнем, се сблъскваме с много трудности. Трудности в нас самите, трудности отвън, трудности от лъжебратя и лъжесестри, за да перифразирам думите на светия апостол (2 Кор. 11:26). И тогава задължително ни е нужно духовно ръководство, което трепетно търсим, с благодарност откриваме и с готовност следваме. Такова ръководство за всекиго от нас са и могат да бъдат беседите на Лимасолския митрополит Атанасий.
Той е роден в Лимасол през 1959 г. и от малък израства в Църквата. През 1980 г. завършва богословие в Солун и веднага се насочва към Света Гора, където става монах, а от 1987 г. се установява във вече населения почти само с кипърци Ватопедски манастир. Оценен по достойнство от
братството, той е изпратен за постоянен представител в Карея, в ръководството на атонската монашеска общност. През 1992 г. е поканен от тогавашния Пафоски митрополит Хризостом (сега архиепископ на Кипър) да се завърне на острова и да подпомогне духовния живот там. Скоро е назначен за игумен на историческата обител „Св. Богородица” – Махера. А през 1999 г. е избран за митрополит на Лимасолска епархия, какъвто е и до наши дни.
Именно тогава се разгръща най-широко и неговата пастирска дейност. Още като игумен на манастира Махера той започва редовно да изнася беседи, а в Лимасол те стават достъпни за още повече хора и постепенно стават център на просветния живот в епархията. В Лимасол вярващи-
те, а и не само, знаят, че всяка втора седмица, в сряда, той изнася беседа пред възрастни хора, а в четвъртък се среща с младежи. Словото му е ясно, с много примери от духовния опит на древни отци и на съвременни старци и най-важното – никога неосъждащо, но свидетелстващо за красотата на личното общуване с Бога.
Митрополит Атанасий не подготвя писмено беседите си и в това без съмнение се проявява неговата харизма на проповедник. Скоро вярващите започват да ги записват като звукови файлове, пускат ги в интернет, за да могат и други хора да ги чуят и да намерят отговори на своите въпроси. Така се сбъдва пророчеството на стареца Филотей (Зервакос), който дава на още съвсем младия духовник следната заръка, записана на гърба на икона на св. Никон Покайни: „Проповядвай покаяние. След 30-те”.
Проповедите на митр. Атанасий станаха достъпни за българските християни благодарение на неуморния преводачески труд на българския богослов Константин Константинов, който от години живее в Лимасол и помага в местната църква.
Сборникът е още по-ценен и с това, че излиза благодарение на безкористния труд не само на преводача и редакторския екип на „Двери”, но и на пожертвуванията на стотици християни от цяла България и чужбина, които пожелаха да видят любимите си беседи, издадени в книга. На всички труженици за християнска просвета и на всички дарители сърдечно благодарим, вярвайки, че още повече хора ще открият на страниците на тази книга живото учение на Църквата на вечно Живия Бог.

проф. д-р Иван Желев

Няколко думи за сборника

Тази книга излиза на книжния пазар у нас по желание на своите читатели. Да, тя стана своеобразен „православен бестселър” още преди своето издаване. Българските християни обикнаха словото на митрополит Атанасий чрез неговите беседи, публикувани в продължение на седем години в портала „Двери БГ”. Те станаха разпознаваеми, различни, разпечатваха се от негови почитатели и се предаваха от ръка на ръка. Сред ревностните любители на словото на Лимасолския митрополит има и много незрящи хора, които адаптираха текстовете му за прослушване. Така съвсем естествено се издигна общият призив те да бъдат публикувани в книга, така че да станат достъпни за още повече хора.
Средствата за отпечатването на този сборник бяха събрани бързо и спонтанно, едно истинско „общо дело” – както впрочем е и всичко действително църковно, родено в единомислието на братя и сестри, които искат да живеят заедно (Пс. 132:1). Част от беседите бяха записани в студио от църковния псалт Никола Антонов и приложени под формата на QR код в книгата, за да бъдат достъпни и за незрящите почитатели на беседите на кипърския духовник.
За нас беше наистина трудно да подберем от хилядите страници с негови беседи онези, които ще представят този автор най-добре. Освен публикуваните през годините във виртуалното пространство, са включени и нови текстове, които стават достояние на българските читатели за първи път. Те са обединени в няколко тематични кръга, които според нас прокарват червената нишка в богословието на митрополит Атанасий, а именно: изкуството да общуваш с Бога е най-съвършеният талант, който човек може да разгърне и усвои. Този дар, ако бъде приет, се превръща в своеобразен пропуск към един неподозирано красив, динамичен и постоянно обновяващ се свят, който, се оказва, е постоянно пред очите ни, но отделен с плътната завеса на нашия егоизъм и затова е невидим. Още по-трагична е неговата незримост за хората в Църквата, които прекарват десетки години от живота си в храма, без дори да подозират за нали- чието на този свят. В него Бог допуска само онези, на които се е доверил. „Не всеки, който Ми казва „Господи, Господи”, ще влезе в царството небесно...” (Мат. 7:21). А на кои се доверява Бог? Според автора на настоящите беседи Христос се доверява единствено на искрения човек, в чието сърце няма фарисейски квас. Искреността на сърцето е единственият компас, който може да ориентира християнина за това кое е добро и кое зло в този свят, коя е волята Божия и коя е нейната имитация. И най-вече, тя е единственото условие човешкото сърце да преживее покаянието. Затова първият тематичен кръг на включените в този сборник беседи е посветен именно на личната връзка с Бога, която е алфата и омегата на истинския духовен живот.
На титаничния сблъсък в човешкото сърце между гордостта и нейния антипод смирението е посветен вторият тематичен кръг беседи. В тях няма да намерите „смиренословие”, фалшиво самобичуване, назидателно размахване на пръст срещу гордостта и всичките ґ уродливи чеда. Но затова пък звучи ясният Христов глас, който изобличава лицемерието на книжниците и техния пищен маскарад. И завършек на този истински духовен пир са седем беседи, посветени на духовните старци, просияли в Православната църква през XX век – живи свидетели за истинността и непреходността на обещанията на Христос, който е Същият вчера, днес и вовеки (Евр. 8:13). „Един и същ Бог се открива на човека. Разбира се, навярно има разлика в степента на опита, но Бог е Същият, човекът е същият, опитът реално е същият. Това е Откровението на Бога в човека”, казва авторът в една от своите беседи. Пожелаваме на всички читатели да се докоснат до откровението, вдъхновило тези текстове, и да го открият за себе си – но не в книгите, а в дълбините на молещото се сърце.

Златина Каравълчева
Блогът се поддържа от православни младежи обучаващи се в Софийската Духовна Семинария "Св. Йоан Рилски" и Богословския Факултет към Софийския университет "Св. Климент Охридски". Той е създаден, за да може светлото спасително Слово на Христа Бога и Боговдъхновеното учение на Св. Православна Църква да достигнат до повече хора. Надяваме се да ни извините ако случайно сме допуснали някаква грешка, при написване на текстове или нещо друго. Имаме и канал в Youtube, където може да чуете аудио записи на проповеди и слова на Св. Отци. Разбира се и за тях се извиняваме понеже записите не са професионални.