6 ноември 2015 г.

По повод визитата на Вселенския патриарх ще бъде представена уникална експозиция на икони нарисувани от деца

По повод визитата на Вселенския патриарх Вартоломей, който ще пристигне в страната ни на 7-ми ноември е предвидена излагането уникална експозиция от 50 икони, която ще бъде под наслов "Да бъде светлина". Иконите са изработени от малки таланти. Тя ще бъде подредена от сдружение "Духовно огледало" навръх Архангеловден в грандхотел "София" по инициатива на вестник "Стандарт". Именно там патриарх Вартоломей ще се срещне с децата на загинали полицаи и ще ги благослови. Деца от детска градина "Брезичка" от София ще ги поздравят с песен. Вселенският патриарх и младежите ще могат да разгледат творбите на връстниците си от цялата страна.
Сред тях има копия на първите християнски изображения от Етиопия, намиращи се в музей на иконата във Франкфурт на Майн, икони и иконостас, изработени чрез техниката хартиена пластика. Част от творбите са дело на деца от Арт Център "Видима", гр. Севлиево, с ръководител Снежана Боева. Ще бъдат представени и икони, изработени от царевична шума от ателието на сдружение "Духовно огледало" в с. Куртово Конаре с преподавател Маргарита Момчилова.
Експозицията "Да бъде светлина" е представяна с голям успех в България и чужбина. Изработените от децата от цялата страна икони са гостували в Народното събрание, в зала "Чудесата на България" в НДК, в Руския културно-информационен център, на Празниците на културата "Аполония" в Созопол, в централата на ЮНЕСКО в Париж. На творбите на българските деца са се дивили жители и гости на Виена, Братислава, Парма, Франкфурт на Майн.

По информация на в. "Стандарт" -  standartnews.com
Блогът се поддържа от православни младежи обучаващи се в Софийската Духовна Семинария "Св. Йоан Рилски" и Богословския Факултет към Софийския университет "Св. Климент Охридски". Той е създаден, за да може светлото спасително Слово на Христа Бога и Боговдъхновеното учение на Св. Православна Църква да достигнат до повече хора. Надяваме се да ни извините ако случайно сме допуснали някаква грешка, при написване на текстове или нещо друго. Имаме и канал в Youtube, където може да чуете аудио записи на проповеди и слова на Св. Отци. Разбира се и за тях се извиняваме понеже записите не са професионални.