5 ноември 2015 г.

Патриарх Неофит получи орден "Стара планина"

Днес българският държавен глава Росен Плевнелиев връчи орден „Стара планина“ на Негово Светейшество Българския Патриарх Неофит. Държавният глава заяви: "Неведнъж във времена на бури и изпитания нашата църква е изпълнявала историческата си мисия на духовна опора и надежда за народа." Държавният глава допълни: "Във Ваше лице българският народ има своя мъдър напътственик и духовен водач, който ни води по пътя на народното единство и разбирателство.
Сред присъстващите на церемонията на "Дондуков" 2 бяха председателят на парламента Цецка Цачева, заместник-министърът на културата Бони Петрунова, председателят на БАН акад. Стефан Воденичаров и представители на Светия синод. Негово Светейшество заяви, че църквата и държавата могат все по-активно да си взаимодействат в социалната сфера, в образованието и възпитанието на подрастващото поколение, в поддържането на храмовете, манастирите и паметниците на културата и подчерта, че този орден за него е голяма признателност, но и голяма отговорност. 
При връчването на ордена президентът Плевнелиев изтъкна работата на патриарха в академичната му кариера като един от възродителите на Богословския факултет в Софийския университет "Св. Климент Охридски" и като ръководител на Българската православна църква. 
Екипът на блог "Добротолюбие" честити на патриарх Неофит високото държавно отличие, с което го удостои държавният глава на Република България.
Предложението за тази награда по случай 70-годишния юбилей на Негово светейшество беше инициирано от група общественици, интелектуалци и публицисти - водещият на предаването "Вяра и общество" д-р Горан Благоев, доц. Ралица Русева - Главен уредник на Музея за християнско изкуство "Крипта", Аделина Филева - дирекор на Софийска градска галерия, Диана Петрова - отговорен редактор на "Вътрешна информация" във в. "Труд", Пламен Сивов - Главен редактор на сайта "Православие.БГ" и публицистът Велислава Дърева. Припомняме и думите на патриарх Неофит, цитирани в писмото им до премиера Бойко Борисов от 1 октомври т.г.: "Всеки православен християнин знае, че истинската награда на вярващия е да бъде в небесното царство при Бога. Това, разбира се, не отменя правото на светска почит и признание към изтъкнати духовни водачи... Съзнаваме, че смирен монах като Негово светейшество не се нуждае от подобна награда. Но сме убедени, че тя е нужна на нацията ни - като знак на синовна благодарност към нашия духовен пастир".

Снимки: Официална страница на "Вяра и общество
Блогът се поддържа от православни младежи обучаващи се в Софийската Духовна Семинария "Св. Йоан Рилски" и Богословския Факултет към Софийския университет "Св. Климент Охридски". Той е създаден, за да може светлото спасително Слово на Христа Бога и Боговдъхновеното учение на Св. Православна Църква да достигнат до повече хора. Надяваме се да ни извините ако случайно сме допуснали някаква грешка, при написване на текстове или нещо друго. Имаме и канал в Youtube, където може да чуете аудио записи на проповеди и слова на Св. Отци. Разбира се и за тях се извиняваме понеже записите не са професионални.