6 ноември 2015 г.

Кметът на Пловдив Иван Тотев взе благословение от митрополит Николай

На 6 ноември, новоназначеният Областен управител на Област Пловдив Здравко Димитров и новоизбраният кмет на община Пловдив Иван Тотев направиха официална визита при  Пловдивския митрополит Николай, за да изпросят архипастирското му благословение във връзка с встъпването им в новия мандат, съобщават от Пловдивска митрополия.
От там уточняват, че тема на разговора са били бъдещи съвместни инициативи на Пловдивска митрополия и Община Пловдив за развитието, просперитета и добруването на Пловдивската епархийска църква и на град Пловдив като Европейска столица на културата, а така също преодоляването на възникнали досега затруднения и проблеми, създали условия за конфликти между общината и митрополията.

Припомняме, че през юли тази година стана скандал между Община Пловдив и Пловдивска св. Митрополия, тогава митрополит Николай нарече "обидно, кощунствено и арогантно” отношението на  кмета Иван Тотев към Българската православна църква, тъй като от Общината били заведени дела за неплатена такса смет за няколко църкви в Пловдив.
Тогава кметът Иван Тотев подчерта, че от най-бедната църква в Пловдив - "Св. Илия" в квартал "Източен" се искат 14 000 лева за такса смет „и понеже няма църквата откъде да ги вземе, идва съдия-изпълнител да опише иконите, кандилата и да ги изнесе на продан”.
Митрополит Николай от своя страна призова с думата „постановявам” председателите на тези църкви да не „ плащат нито стотинка на общината”. „Ние не произвеждаме боклук” – каза владиката.
По време на големия скандал между Митрополията и Общината, митрополит Николай призова хората да не гласуват за Иван Тотев, а за Здравко Димитров, който в момента е новоназначеният Областен управител. Тогава много от православните християни реагираха отрицателно, в социалните мрежи, на политическата агитация от страна на Пловдивския митрополит определяйки я, като излишна. 
Днес освен срещата си с новоназначения Областен управител на Област Пловдив Здравко Димитров и новоизбрания кмет на община Пловдив Иван Тотев, митрополит Николай се срещна и с Премиера Бойко Борисов, който днес пристигна  в Пловдив за освещаването на новата многофункционална спортна зала.





Блогът се поддържа от православни младежи обучаващи се в Софийската Духовна Семинария "Св. Йоан Рилски" и Богословския Факултет към Софийския университет "Св. Климент Охридски". Той е създаден, за да може светлото спасително Слово на Христа Бога и Боговдъхновеното учение на Св. Православна Църква да достигнат до повече хора. Надяваме се да ни извините ако случайно сме допуснали някаква грешка, при написване на текстове или нещо друго. Имаме и канал в Youtube, където може да чуете аудио записи на проповеди и слова на Св. Отци. Разбира се и за тях се извиняваме понеже записите не са професионални.