7 декември 2015 г.

Почина проф.Тотю Тотев от Шуменския Университет

На 06 декември 2015 г. след продължително боледуване почина проф. Тотю Тотев, дългогодишен преподавател по археология в Шуменски университет "еп.Константин Преславски".

Опелото ще бъде отслужено на 08 декември 2015 г. от 11:30 ч. в храм "Св“Възнесение" гр.Шумен, от 13:00 ч. - централен гробищен парк.


Роден е на 22 декември 1930 г. в с. Кръшно, община Търговище. Завършва теология в Духовната академия "Св. Климент Охридски" през 1956 г. Като научен сътрудник по средновековна археология работи повече от 30 години в Археологическия институт в Шумен, филиал на БАН. Ръководил е археологически разкопки и проучвания в Плиска, Велики Преслав и на други паметници от епохата на Първото българско царство. Особено важни са приносите му в изучаване на преславската художествена култура и старобългарското материално и духовно творчество през IX-Х век. От 1990 г. е университетски професор и чете лекции по библейска и църковна археология, християнско изкуство, средновековна българска култура и история на Византия в Шуменския университет „Епископ Константин Преславски“. От 1992 до 1995 г. е декан на Факултета по българска филология, история и теология, а от 1996 до 2000 г. – ректор на Шуменския университет. Там, в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и в Свободния университет във Варна чете лекции по църковна археология и християнско изкуство. Автор е на 10 монографии и над 200 научни студии и статии.
През 2001 г. е удостоен с орден „Стара планина“ първа степен. Носител е на орден „Св. св. Кирил и Методий“ първа степен. Почетен доктор на Шуменския университет.


Бог да прости и упокои проф. Тотев в селенията на праведните и го помилва.
Блогът се поддържа от православни младежи обучаващи се в Софийската Духовна Семинария "Св. Йоан Рилски" и Богословския Факултет към Софийския университет "Св. Климент Охридски". Той е създаден, за да може светлото спасително Слово на Христа Бога и Боговдъхновеното учение на Св. Православна Църква да достигнат до повече хора. Надяваме се да ни извините ако случайно сме допуснали някаква грешка, при написване на текстове или нещо друго. Имаме и канал в Youtube, където може да чуете аудио записи на проповеди и слова на Св. Отци. Разбира се и за тях се извиняваме понеже записите не са професионални.