21 януари 2015 г.

Неофитовден или денят, в който Патриархът чества именния си ден

Днес е Неофитов ден. Негово Светейшество Патриарх Неофит отбелязва своя имен ден. По повод празника Светата Литургия в центъра на Софийска епархия - митрополитската църква "Св. Неделя", бе възглавена от Негово Светейшество Патриарх Неофит. В съслужение с него бяха синодалните архиерей, епископи на БПЦ и свещеници, и духовници от Софийска епархия. След края на Св. Литургия бе отслужен и благодарствен молебен, възглавен лично от Патриарх Неофит. В края на молебена от името на Св. Синод се обърна със слово Неврокопският митрополит Серафим, како каза:

Ваше Светейшество,
Двадесет и първия ден на месец януари, в който почитаме паметта на преподобни Максим Изповедник и на свети мъченик Неофит, десетилетия наред се вписва в реда на светли и  дълбоко благодатни празници на родната ни света Църква като личен празник на двама български патриарси. Четиридесет години на този ден, прославяйки многомъдрия наставник на Православието и изповедник за вярата в Христа преподобни Максим, родната ни църква празнуваше имения ден на обичания и дълбоко уважаван от всички нас блажено починал български патриарх Максим. Господ по своя неизменим промисъл устрои така, че този ден да продължи да бъде радостно духовно тържество за нашия православен народ , чествайки паметта и на Вашия небесен покровител, свети мъченик Неофит, чието име в монашество Вие носите вече 40 години. Вярваме, че както преподобни Максим, небесният съсъдник на Вашия предшественик, така и свети мъченик Неофит като Ваш покровител, ще бъдат молитвени податели и за цялото Ви богодарувано паство. Празнувайки именния Ви ден, ще си спомняме и за блажено починалия патриарх Максим, като следваме поучението на свети апостол Павел да помним нашите наставници, които са ни проповядвали Словото Божие, и да подражаваме на вярата им. Продължаването на тази традиция ни вдъхва радост и увереност, че Бог не ни изоставя в трудностите и изпитанията на днешното време и духовно ни ободрява с тази изява на приемствеността, на която се крепи Христовата Църква от времето на светите Апостоли и до днес, а и до края на времената. Радваме се, че във Ваше лице Българският патриарх продължава да бъде мъдър наставник, духовна опора и обединител на народа. Потвърждение за това са тези първи две години на Вашето първосветителство. Във време на тежки изпитания и природни бедствия на Вас се падна отговорността да вземате важни решения. На проявената бащинска грижа и любов към целия български народ, съчетана с мъдрост и опитност, повереното ви паство отговори със синовна признателност и подкрепа във Вашите стремежи да се отстоява достойното място на православната ни Църква в живота на съвременното общество както у нас, така и сред сестрите поместни православни църкви. Бог, от когото иде във всяко добро деяние и всеки съвършен дар, по Вашите първосветителски молитви да запази мира и единството в Църквата, на която Ви постави за първогласен. 
Ваше Светейшество, пред престола на Триединния Бог Вие имате за застъпник чудния и велик Негов угодник, младия и дръзновен Христов мъченик Неофит, надарен с чудотворство още в детството си и останал верен на своя Господ сред жестоките страдания, които претърпял в юношеска възраст. Свети мъченик Неофит три дни престоял в силно разпалена пещ, но излязъл от нея невредим, подобно на тримата момци във Вавилон, за да свидетелства за вярата във възкръсналия от мъртвите Господ Иисус Христос и за всеобщото възкресение в последния ден.
От дълбочината на сърцата си Ви пожелаваме и се молим всеблагият Бог да Ви дарува дръзновение да бъдете всегдашен благовестител на Христовото възкресение и да Ви запазва невредим и непоколебим сред огъня на всевъзможните изпитания, на които е изложено днес Тялото Христово – светата ни Църква.
Днес в този празничен ден ние, събратята Ви епархийски архиереи, членове на Светия Синод, Ваши преки съработници, събрани заедно на Господнята трапеза в дух на любов, въздаваме благодарност на Бога и отправяме към Него горещи молитви да Ви дарува крепко здраве и духовни сили, та дълголетно и мъдро да ръководите светата Българска православна църква. Бъдете ни винаги пример за любов, смирение, дълго търпение, душевна чистота и всяка християнска добродетел. Приемете нашите най-искрени поздравления и благопожелания.
На многая лета, Светейший Владико! 

От страна на епархийското духовенство и монашество Преосвещеният епископ Григорий отправи слово - поздрав към Патриарх Неофит. В него, той призова вярващите, пред иконата на мъченика Неофит да се помолят за крепко здраве и духовни сили за обичния Патриарх Неофит. В края на словото пожела на Негово Светейшество дълги години да служи на Св. Българска Църква. 
Патриарх Неофит също отговори с благодарствено слово, в него той каза:

 "Ваши Високопреосвещенства, всечестни отци, братя и сестри,
Благодаря на Всеподателя Бога, който неизменно ме укрепва в не лекия ми житейски път за подвига  и жертвената любов. 
Все сърдечно благодаря на всички Вас, мои обични събратя и всеслужители пред Божия олтар за отправените братски молитвени благопожелания, в деня на славния Христов войн - мчк. Неофит и за свидетелството на нашата надежда в любовта Христова, в която пребъдваме всички ние посветени в мир и в благочестиво изпълнение на Св. Църква.
Благодаря Ви скъпи в Господа братя и сестри, които с присъствието си и със своето молитвено участие в днешната Божествена служба  изразихте своята принадлежност към нашето голямо християнско семейство в източника на вярата, в която живеем. Братски благодаря на Негово Високопреосвещенство Неврокопския митрополит Серафим, на Преосвещения Браницки епископ Григорий от името на епархийския съвет и епархийското свещенство. Благодаря за молитвеното участие в Св. Литургия на представителите на Руската и Румънската православни църкви. Благодаря на всички за оказаното топло внимание. Бог на мира и общението в Св. Дух да бъде с всички нас."
Пред нашия екип двама от епархийските архиереи поздравиха Патриарх Неофит, ето какво казаха Високопреосвещения Ловчански митрополит Гавриил и Пловдивския митрополит Николай.

Митрополит Гавриил: Пожелавам на Негово Светейшество Патриарх Неофит да е жив и здрав. Господ да му дава сили да ръководи Българската Православна Църква за спасение на християните в България. Още много години да води Църквата с много сили и с много мъдрост.



Митрополит Николай: Нашето пожелание изразихме в молитва пред Всеподателя Бога, защото Господ Бог го е призовал чрез Своята благодат и божествено призвание да послужи като първойерарх на Св. Църква. Нека Бог да го дарува с дълъг живот, благодатни сили, бодрост духовна вдъхновен от Божествената мъдрост на Св. Дух, благодатно, душеспасително, богоугодно да ръководи родната ни Св. Православна Църква безбедно, многолетно и благодатно. Да ни е жив и здрав.

Снимки: Теодор Аврамов


















Блогът се поддържа от православни младежи обучаващи се в Софийската Духовна Семинария "Св. Йоан Рилски" и Богословския Факултет към Софийския университет "Св. Климент Охридски". Той е създаден, за да може светлото спасително Слово на Христа Бога и Боговдъхновеното учение на Св. Православна Църква да достигнат до повече хора. Надяваме се да ни извините ако случайно сме допуснали някаква грешка, при написване на текстове или нещо друго. Имаме и канал в Youtube, където може да чуете аудио записи на проповеди и слова на Св. Отци. Разбира се и за тях се извиняваме понеже записите не са професионални.