12 януари 2016 г.

Свещеник търси климатик и килими за Антоновден

Десетки миряни искат да нощуват в църква в Мелник за лек

Стотици миряни ще бъдат в църквата "Свети Антоний" в Мелник навръх Антоновден. В нощта срещу храмовия празник в неделя пък десетки вярващи ще пренощуват в единствения храм в България, който е кръстен на този светец. Ще го направят с надеждата да намерят лек за болките си. От доста време насам светата обител е действаща и отваря врати всеки ден, тъй като храмът "Свети Николай" преди година и половина бе опожарен след техническа авария.
Много хора са заявили желание да преспят в църквата в нощта срещу 17 януари. "Заради това се опитвам да осигуря климатик, че да не измръзнат миряните, сред които ще има и много деца. Бизнесмен ми обеща да финансира начинанието. Вътре има печка на твърдо гориво, но само тя не може да сгрее помещението. Търся и килими, за да постелем на пода, че да има къде да полегнат вярващите", каза отец Николай. Неврокопският митрополит Серафим е поканен да води тържествената света литургия навръх храмовия празник. Вътре и край църквата всичко е почистено, защото ще е пълно с народ от цялата страна, ще има и чужденци. Всички ще дойдат да търсят изцеление и опрощение. "На този ден се празнува за предпазване от болести. Вярваме, че светецът ще ни помогне, правил го е много пъти", убедени са поклонници. "За Мелник това е един от най-големите празници, свети Антоний бди над нас. Той е бил лечител, пази ни не само от болести, но и от бесове", твърдят местните жители. По думите им хиляди са се освободили от демони и черни магии, от психически и нервни разстройства. 

Автор: Владимир Симеонов
Блогът се поддържа от православни младежи обучаващи се в Софийската Духовна Семинария "Св. Йоан Рилски" и Богословския Факултет към Софийския университет "Св. Климент Охридски". Той е създаден, за да може светлото спасително Слово на Христа Бога и Боговдъхновеното учение на Св. Православна Църква да достигнат до повече хора. Надяваме се да ни извините ако случайно сме допуснали някаква грешка, при написване на текстове или нещо друго. Имаме и канал в Youtube, където може да чуете аудио записи на проповеди и слова на Св. Отци. Разбира се и за тях се извиняваме понеже записите не са професионални.