13 януари 2016 г.

Вселенска патриаршия призна официално архиепископа и църквата на Чешките земи и Словакия

Благополучно приключиха задълбочените разговори във Фенер относно легитимността на православната църква на Чехия и Словакия, която до вчера не бе призната от Вселенската патриаршия. По информация на гръцкия сайт Romfea, архиепископът на Чехо-Словашката църква Ростислав се е извинил за изказванията си против Патриаршията в Константинопол, направени след като Фенер не призна за действителен избора му за църковен глава през септември 2015 г.  Конфликтът между двете църкви вече е преодолян, което е от изключителна важност с оглед подготовката и провеждането на Всеправославния събор през тази година. 

Преговорите между двете посестрими църкви са водени под председателството на Пергамския митрополит Йоан,  който е спомогнал и за възстановяване на добрите взаимоотношения в рамките и на самата Чехо-Словашка православна църква – настоящият й архиепископ Ростислав и бившият й предстоятел, митрополитът на Оломутс Симеон, който оспорваше каноничността на избора на Ростислав, отново са в братско общение след двугодишна враждебност. 
Очаквайте подробности.

Блогът се поддържа от православни младежи обучаващи се в Софийската Духовна Семинария "Св. Йоан Рилски" и Богословския Факултет към Софийския университет "Св. Климент Охридски". Той е създаден, за да може светлото спасително Слово на Христа Бога и Боговдъхновеното учение на Св. Православна Църква да достигнат до повече хора. Надяваме се да ни извините ако случайно сме допуснали някаква грешка, при написване на текстове или нещо друго. Имаме и канал в Youtube, където може да чуете аудио записи на проповеди и слова на Св. Отци. Разбира се и за тях се извиняваме понеже записите не са професионални.